Access2markets de nieuwe one-stop-shop voor export buiten de EU

  • 5 januari 2021

Hoe zien de Mexicaanse producteisen voor uw goederen eruit? Welke handelsbarrières moet u overwinnen in Australië? Of hoe profiteert u van de voordeeltarieven in het CETA-verdrag tussen de EU en Canada? Exporteren naar verre bestemmingen roept heel wat vragen op. Maar met het online portaal Access2markets van de Europese Commissie vindt u voortaan alle antwoorden in enkele muisklikken. Zo maakt u in 4 stappen optimaal gebruik van deze uitgebreide service.

 

 

 

 

ACCESS2MARKETS IN EEN NOTENDOP

Acces2Markets combineert de voormalige Market Access Database en de EU Trade Helpdesk. Daarnaast biedt de gratis tool ook nieuwe diensten aan, zoals stap-voor-stapgidsen voor beginnende exporteurs, bedrijfsgetuigenissen en info over alle EU-handelsverdragen. Kortom: alles rond export (en import) van goederen én diensten op één plek. En dat voor meer dan 120 markten buiten de EU – waaronder het VK vanaf 2021.

METEEN AAN DE SLAG? Eén adres: www.trade.ec.europa.eu/access-to-markets.

STAP 1 GEEF DE CORRECTE HS-CODE IN

De Wereldhandelsorganisatie ontwikkelde een classificatiesysteem voor goederen om internationale handel te faciliteren. Dit Harmonised System (HS) omvat ruim 5.000 productgroepen, waarbinnen elk type product een unieke lettercode heeft: de HS-code. Enkel als u deze code kent, kan u de geldende eisen, tarieven en andere regels rond import en export raadplegen. Wat als u niet weet welke HS-code voor uw product geldt? Geen probleem. Via Access2Markets kan u zoeken op productnaam of bladeren in de lijst van goederen met bijbehorende HS-codes.

TIP DUBBELCHECK ALTIJD OF U WEL DE JUISTE HS-CODE HANTEERT  

EEN VERKEERDE HS-CODE GEBRUIKEN, KAN U HEEL WAT KOPZORGEN OPLEVEREN. ZO KAN ER BIJ AANKOMST IN UW EXPORTBESTEMMING VERTRAGING OPTREDEN BIJ DE DOUANE EN MOET U SOMS NAHEFFING VAN INVOERRECHTEN BETALEN.

STAP 2 SELECTEER DE BEGIN- EN DOELBESTEMMING

Het portaal laat u kiezen uit alle 27 EU-landen en ruim 120 anderen exportbestemmingen. Opgelet: hoewel u ook de bestemming van oorsprong moet ingeven, betekent dit niet dat u automatisch alle binnenlandse verplichtingen zal te zien krijgen. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om bij export uw goederen vóór vertrek (online) aan te geven bij de douanediensten.

TIP BEKIJK DE IMPORTREGELS VOOR UW PRODUCTEN OF DIENSTEN >

WIL U GRAAG WETEN WELKE IMPORTEN BTW-REGELS GELDEN VOOR INTERNATIONALE ONDERNEMERS DIE UITVOEREN NAAR ONS LAND, GEEF DAN BELGIË IN ALS DOELBESTEMMING.

STAP 3 AAN DE SLAG

In het dropdownmenu kiest u tussen verschillende secties die geregeld worden geüpdatet, waaronder:

• Tarieven: info over de verschillende importtarieven die gelden voor uw HS-code.

• Oorsprongsregels: info over hoe u geniet van lagere of nultarieven.

• Taksen: info over de verschillende invoertaksen die gelden voor uw HS-code.

• Procedures en formaliteiten

- Overzicht: info over handelsakkoorden, invoerverplichtingen en registratie-eisen.

- Algemeen: info over exportdocumenten.

- Specifiek: info over de voorwaarden en producteisen voor uw HS-code.

• Handelsbarrières: info over mogelijke obstakels, van regels rond COVID-19 tot protectionistische ingrepen. Goed om te weten: via Access2Markets kan u ook zelf handelsbarrières melden.

• Handelsstatistieken: info over de jaarlijkse waarde en kwantiteit van de handel tussen de begin- en doelbestemming voor uw HS-code.

STAP 4 BREID UW KENNIS UIT VIA DE TOOLBOX

In het navigatiemenu bovenaan kan u via ‘Toolbox’ verschillende extra hulpmiddelen selecteren. Zo zijn er tutorials om het platform beter te leren kennen, kan u complexe termen opzoeken in de woordenlijst en krijgt u een overzicht van Europese organisaties die u kunnen ondersteunen bij export. En wil u liever gewoon wat inspiratie opdoen, dan biedt Access2Markets u een brede waaier aan interessante bedrijfsverhalen.

 

FIT, het Enterprise Europe Network, AWEX, Hub.Brussels en de FOD Buitenlandse Zaken nodigen u op dinsdag 19 januari van 10 tot 11 uur uit voor een webinar waarin we de nieuwe tool Access2Markets toelichten. Dit portaal maakt het voor kmo’s makkelijker om alle informatie omtrent export buiten de EU op één plaats terug te vinden. Op basis van uw productcode en land van bestemming komt u meer te weten over de geldende invoertarieven, oorsprongsregels, specifieke procedures en formaliteiten, en nog veel meer.

Meer info vindt u hier.

 

MEER WETEN OVER ACCESS2MARKETS EN ANDERE INITIATIEVEN VAN DE EUROPESE COMMISSIE? Neem contact op met Ilke Bliki, productmanager bij Enterprise Europe Network Vlaanderen. Dat kan via ilke.bliki@fitagency.be of op het nummer 02 504 88 21.

ONDERVINDT U EEN HANDELSBARRIÈRE OF EEN ANDER PROBLEEM ROND MARKTTOEGANG IN EEN MARKT BUITEN DE EU? Geef het door aan het Meldpunt Handelsbelemmeringen door contact op te nemen met Nancy Cobbaut via nancy.cobbaut@fitagency.be of 02 504 88 39.