Succesverhalen

Laat je inspireren door onze succesverhalen! Bekijk ze allemaal op ons YouTubekanaal.

Europa ondersteunt iFLUX in uitbouw van innovatieve grondwatertechnologie

In de waterproblematiek wordt vaak naar rivieren en zeeën gekeken als referentiepunt. Maar iFLUX gaat letterlijk dieper in op de allerbelangrijkste component: grondwater. Meer dan 95% van het beschikbare zoetwater bevindt zich namelijk in de grond. Met hun innovatieve IOT-sensoren analyseren en rapporteren ze hoe en met welke snelheid het zich voortbeweegt. Eind vorig jaar werd iFLUX toegelaten tot het EIC Accelerator-programma – een Europees instrument dat bedrijven met marktgerichte innovaties ondersteunt. Zo wil de Antwerpse speler de komende jaren met zijn grondwatersensoren schaalbare en robuuste oplossingen aanbieden.

Lees hier het volledige interview met Tim Op ’t Eyndt, medeoprichter en co-CEO iFLUX

LVP engineering & construction ontvangt fase 2 subsidie via de EIC accelerator

LVP engineering & construction uit Temse ontvangt fase 2 subsidie via de EIC accelerator, een programma van de Europese Commissie dat bedrijfsconcepten helpt omzetten in innovatieve en verkoopbare producten of diensten.

Lees meer

BeShared: de deeleconomie over de grenzen heen

De deeleconomie is een nieuwe snelgroeiende sector en ook een grensoverschrijdend fenomeen. Om een beter beeld te krijgen van deze niche en kmo’s uit de sharing economy te helpen met hun internationale plannen , werkt VLAIO mee aan het Europees project BeShared waarin partners uit Duitsland, Griekenland, Bulgarije en België betrokken zijn.

 

Europese steun is springplank voor Antwerpse pioniers
springplank boven het diepe water

De Europese Unie spoort haar lidstaten al enkele jaren aan om een proactief beleid te ontwikkelen om ziektes door zogeheten vectordieren te voorkomen. Beestjes zoals muggen en teken dragen immers wereldwijd aandoeningen over die een gevaar betekenen voor dier, plant en mens. En daar wordt in het Antwerpse Zoersel aan gewerkt. Avia-GIS specialiseert er zich in applicaties om preventief epidemieën tegen te gaan. Nu trekt de kmo met zijn awardwinnende softwarepakket VECMAP, een systeem om risicokaarten voor vectorziektes te ontwerpen, Europa in.

Lees meer.

Gymna vindt Zweedse zakenpartner via Enterprise Europe Network Vlaanderen, voor verdeling van innovatief meettoestel EasyAngle
Gymna - verkoopsteam Easyangle

Sinds kort verdeelt Gymna, de grootste Belgische distributeur van apparatuur voor fysiotherapie en revalidatie, een innovatief toestel om te meten hoe beweeglijk gewrichten zijn. Dit apparaat, de EasyAngle, werd ontwikkeld door de Zweedse start-up Meloq. Die businesspartner vond Gymna via de Partnering Opportunities Database van het Enterprise Europe Network.

Lees meer.

Kebony opent nieuwe fabriek in Vlaanderen

Houten voorgevel huis

Kebony AS is een Noors bedrijf dat een gepatenteerde behandeling heeft ontwikkeld om verschillende naaldhoutsoorten de eigenschappen van hardhout te geven. Een duurzaam alternatief dus voor tropisch hardhout en hout behandeld met conserveermiddelen.

Met hoofdkwartier in Oslo, en een productiefaciliteit in Skien ten Zuiden van de Noorse hoofdstad, stelt Kebony vandaag ruim 70 mensen tewerk. Het bedrijf tekent jaar na jaar forse groeicijfers op en de nood aan een tweede productiefaciliteit dringt zich op.

Lees meer.

Europa gelooft sterk in innovatieve bioplastics van B4PLASTICS

Redesigning tomorrow’s plastics. Today.

Dat is hoe B4PLASTICS wil bijdragen tot een duurzamere en gezondere wereld. De Limburgse innovatieve start-up ligt op koers om met zijn disruptieve technologieën de plasticindustrie te vergroenen en te deglobaliseren. Om die innovaties te commercialiseren haalde het al tal van subsidieprojecten binnen en zorgt Europese steun via de EIC Accelerator – het Europees subsidieprogramma voor beloftevolle kmo’s – voor een versnelde en duurzame groei.

Lees hier het volledige interview met Stefaan De Wildeman, CEO B4Plastics.

Hydro Volta tackelt drinkwatertekort met Europese steun

De visie van Hydro Volta is er niet naast: het globale drinkwaterprobleem oplossen op een duurzame manier. Hoe ze dat willen doen? Met hoogtechnologische hybride containers die zeewater en brak water efficiënt ontzilten. “Het gaat om een potentiële markt van 20 miljard euro”, zegt George Brik, general manager bij Hydro Volta. “Dan kan je niet met kleine stappen vooruitgaan, maar moet je meteen hoog mikken. En dat kan enkel via EIC Accelerator.” Met succes: de Leuvense start-up haalde 2,3 miljoen euro steun binnen.

Lees hier het volledige interview met George Brik, general manager bij Hydro Volta.

BeShared project Platformeconomie

De deel- en platformeconomie is een booming business. De Europese Commissie ondersteunt kmo’s die in de sector actief zijn en start met enkele hulpprogramma’s. Het Enterprise Europe Network ontwikkelde het programma BeShared.

Business opbouwen is een werk van lange adem
ondernemer met product

De Plazza Group uit Genk ontwikkelde enkele jaren geleden een online sales platform. Sindsdien is zaakvoerder Jo Beuls continu op zoek naar nieuwe producten voor zijn webwinkel. Daarvoor klopte hij onder meer aan bij het Enterprise Europe Network. Via die weg vond hij reeds een aantal nieuwe leveranciers in het buitenland. In de voorlopig laatste samenwerking, die opgestart werd met een Nederlands bedrijf dat een oplossing heeft voor hoofdluizen, zit naar de toekomst toe het meeste potentieel.

Lees meer.

Smoothie-automaat : een Vlaams succesverhaal om duimen en vingers van af te likken

Smoothie-automaat

Toen Philippe Hennin en Glenn Mathijssen in New York een smoothie bestelden, bleek die vooral veel additieven en weinig fruit te bevatten. Kon dat niet anders: snel bereid, lekker en gezond? Bijvoorbeeld met een automaat, die ter plaatse pure smoothies klaarmaakt, enkel met diepvriesfruit en -groenten? Met die aha-erlebnis werd in 2015 de start-up Alberts geboren. Het bedrijf breekt volop door, mee ondersteund door Enterprise Europe Network Vlaanderen. Getuige van dit succes: de innovatie-award die Alberts onlangs ontving op de vakbeurs Food Ingredients Europe in Frankfurt.

Lees meer.

CityDepot en InCampagna: de perfecte internationale match

Zaakvoerders InCampagna en CityDepot

Ruim vijf jaar geleden richtten enkele Siciliaanse landbouwondernemingen en voedingsfabrikanten het bedrijvennetwerk InCampagna op. Daarmee wilden ze hun verse producten rechtstreeks aan detailhandelaars en consumenten verkopen. Het contact met de klanten verloopt via een goed uitgebouwde website.

Het vernieuwende businessmodel sloeg aan in het thuisland. Geen wonder dat de innovatieve onderneming haar pijlen al snel op het buitenland richtte.

Lees meer.

Belgische distributeur innoveert met Zuid-Franse zakenpartner
Drie heren

Wijnhuis Christiaens verdeelt recent niet-alcoholische dranken van Le Petit Béret uit Zuid-Frankrijk. Het gaat hier om een met behulp van nieuwe technologie ontwikkelde fruitige drank, verkregen uit druivenextracten zonder fermentatie, doch met de smaak van échte wijn. Wit, rood, sprankelend, alle soorten. Beide business partners werden met mekaar in contact gebracht door toedoen van het Enterprise Europe Network. Intussen ondertekenden de partijen een overeenkomst die Christiaens een sterke commerciële positie moet geven in de markt.

Lees meer.

Resortecs maakt furore in Europa met smeltbaar naaigaren

De missie van Resortecs is bijzonder ambitieus: de modesector duurzamer maken op globaal niveau. Maar de Oost-Vlaamse start-up, een geesteskind van industrieel ontwerper Cédric Vanhoeck, kan na amper 4 jaar al mooie adelbrieven voorleggen. Zo won het in 2020 de Europese prijs voor sociale innovatie én sleepte het een Seal of Excellence in de wacht binnen EIC Accelerator, het subsidieprogramma van de Europese Commissie voor beloftevolle kmo’s.

Lees hier het volledige interview met Cédric Vanhoeck.

Final event of the BeShared/EU-GIVE event

Verslag van de slotconferentie van het project BeShared dat de deeleconomie in de EU onder de loep nam. Tijdens het event konden 15 internationale ondernemers uit de deeleconomie pitchen voor een jury van experts en de drie winnaars kregen een gratis video-opname om hun bedrijf te promoten.

ecobirdy tovert plastic meubels om in design meubelen
plastic kinderstoelen

Circulaire economie, waarbij grondstoffen alsmaar opnieuw gebruikt worden: steeds meer ondernemers maken er werk van. Zoals ook de Antwerpse designers Joris Vanbriel en Vanessa Yuan, met hun nieuwe merk ecoBirdy. In samenwerking met Nederlandse en Italiaanse bedrijven produceren ze designmeubelen voor kinderen, gemaakt uit gerecycleerd plastic speelgoed. Dit businessplan konden ze realiseren dankzij onder meer de financiële steun en juridisch advies van Europa.

Lees meer.

 

Intriguing Brands & Siderit toosten met gin op internationaal succes
Zaakvoerders Intruiging brands en Siderit

Als bourgondiërs weten we in Vlaanderen maar al te goed wat lekker is. Ook Intriguing Brands uit Aalst heeft daar een neus voor.

Deze onderneming, anderhalf jaar geleden opgericht als deel van het foodconsultancybedrijf Bizzon Group, zoekt wereldwijd naar fabrikanten van kwaliteitsvolle en unieke voedingsproducten en helpt hen om die op de Beneluxmarkt en binnen Europa te commercialiseren.

Lees meer.