ATA-Carnet, sinds 1/1/21 ook voor het VK

  • 1 april 2021

Ata-carnet:  vereenvoudigde douaneformaliteiten bij tijdelijke uitvoer van goederen buiten de EU, sinds 1 januari 2021 ook voor het Verenigd Koninkrijk

Wanneer u goederen (bijvoorbeeld stalen, demonstratiemateriaal, beursmateriaal, professioneel gereedschap, …) tijdelijk wilt exporteren buiten de EU, kunt u bij voorkeur een ATA-carnet aanvragen (ATA = Admission Temporaire/Temporary Admission).

Een uniform douanedocument

Het ATA-carnet is een uniform douanedocument dat u toelaat om sneller, eenvoudiger en zonder betaling van douanerechten en/of belastingen bepaalde goederen uit te voeren naar niet-EU-landen om op een later tijdstip weer ingevoerd te worden in een EU-land.

Nu het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de EU kan het ATA-carnet een handige oplossing zijn voor bedrijven die deelnemen aan handelsbeurzen of die prospectie of demonstraties in het VK willen doen.

ATA-carnet: een paspoort voor uw goederen

In alle landen die lid zijn van het ATA-net zijn de douaneformaliteiten hetzelfde, dit betekent dat 1 enkel douanedocument, namelijk het ATA-carnet voldoende is. Dit kan u heel wat tijd en kosten besparen. U kan ook meerdere derde landen bezoeken met dit carnet, vanaf de uitvoer uit België tot de wederinvoer in België (of in een andere lidstaat van de EU).

Het carnet is 1 jaar geldig in 78 landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk aanvaardt het ATA-carnet voor verschillende doeleinden: o.a. goederen voor beurzen en tentoonstellingen, professionele werktuigen, handelsmonsters en bepaalde voertuigen. Indien bepaalde goederen toch worden verkocht en niet terugkeren naar België zal er een regularisatieprocedure gevolgd moeten worden die specifiek is voor het VK.

ATA-carnets worden normaal gezien aanvaard in alle (lucht)havens waar douanefaciliteiten beschikbaar zijn voor het inklaren van goederen, passagiers en bagage. Indien u goederen via een ATA-carnet  door de haven van Dover of Eurotunnel brengt dan moet u  het ATA-carnet laten attesteren bij een Inland Border Facility.

Het ATA-carnet is enkel verkrijgbaar bij uw regionale Kamer van Koophandel, aangesloten bij de Federatie van Belgische Kamers van Koophandel die lid is van het internationale waarborgnet ATA.

Ten slotte, voor de goederen die u vóór 1/1/21 naar het VK hebt gebracht om ze daarna terug naar België te halen (na de Brexit) en waarvoor u een bewijs van herkomst hebt (T2L document), zal je bij een latere ‘invoer’ geen importtarieven moeten betalen.

Meer informatie over het ATA-carnet vindt u hier:

Tijdelijke uitvoer met commercieel karakter – Carnet ATA | FOD Financiën (belgium.be)

Het ATA-carnet: vlot prospecteren buiten Europa - Belgian Chambers

ATA-carnet | Voka

Specifieke informatie voor het Verenigd Koninkrijk:

How to use your ATA Carnet - GOV.UK (www.gov.uk)

Find out which goods an ATA Carnet will cover - GOV.UK (www.gov.uk)

Inland Border Facilities

Heeft u vragen, dan kan u het Brexitteam contacteren via volgend e-mail adres: brexit@vlaio.be.