Bevraging Europese chips

  • 18 februari 2022

Halfgeleiders staan centraal in de digitale economie. Halfgeleiders - ook bekend als chips - laten alles werken, van smartphones en elektrische scooters tot treinen of hele slimme fabrieken. De wereld heeft echter een tekort aan halfgeleiders. Het wereldwijde tekort aan chips heeft zeer concrete gevolgen voor de economie, banen en zelfs vrije tijd in de EU. Autofabrikanten hebben de productie van voertuigen uitgesteld. Breedbandproviders hebben geen internetrouters meer. Gamers kunnen geen consoles van de volgende generatie in handen krijgen.

Chips vormen de kern van onze Europese digitaliseringsagenda, maar het wereldwijde aanbod heeft momenteel moeite om aan de toenemende vraag te voldoen, die naar verwachting alleen maar verder zal versnellen gezien het groeiende gebruik van verbonden auto's, industrie 4.0., internet of things en andere nieuwe en geavanceerde technologische oplossingen. Naarmate Europa verder digitaliseert, zal deze toegenomen vraag naar chips aanhouden.

In haar State of the Union-toespraak van 2021 kondigde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, de European Chips Act aan, met de ambitie om samen een state-of-the-art Europees chipecosysteem te creëren. Er moet worden gezorgd voor de continuïteit van de energievoorziening om zowel de Europese industrie als de consumenten te ondersteunen en tegelijkertijd nieuwe markten voor baanbrekende Europese technologie te ontwikkelen.

De halfgeleiderwaardeketen is complex. Spelers betreden de markt in verschillende stadia en eindgebruikers kunnen een reeks unieke chips en halfgeleiderproducten eisen. Om deze complexiteit vast te leggen en te begrijpen, voert de Commissie deze Europese chipsenquête uit. Dit gerichte stakeholderonderzoek richt zich op de bestaande en toekomstige Europese chipvraag om mogelijke knelpunten in het aanbod in kaart te brengen. Het onderzoek is gericht op organisaties die actief zijn in de halfgeleiderwaardeketen, eindproducten leveren die micro-elektronische componenten bevatten of gewoon afgewerkte verpakte producten kopen.

De Europese Commissie heeft een gerichte enquête onder belanghebbenden gelanceerd om informatie te verzamelen over de huidige vraag naar chips en wafers en concrete bedrijfsprognoses voor de toekomstige vraag. Ten behoeve van deze raadpleging is de vragenlijst onderverdeeld in de volgende categorieën: 1) de identificatie van uw organisatie, 2) de vraag naar chips, 3) onderzoek en ontwikkeling, 4) kwesties aan de aanbodzijde, 5) andere gerelateerde kwesties.

U kunt bijdragen aan deze bevraging door de online vragenlijst in te vullen voor 20 maart 2022 via deze link