Brexit

brexit
Brexitveerkrachtsubsidie: UNITOPIA geen utopie voor Caluwé Artisan Chocolatier

 

Begin dit jaar is het Verenigd Koninkrijk uit de EU gestapt. Voor ondernemers die handel drijven met de Britten heeft dat verstrekkende en soms onverwachte gevolgen. Zo bleef ook Caluwé Artisan, een Vlaams productiebedrijf uit Wommelgem dat ambachtelijke pralines maakt, niet gespaard van de gevolgen van Brexit.

Het familiebedrijf, dat een sterke marktpositie had opgebouwd in de UK, leed aanzienlijke volumeverliezen. Het bedrijf heeft, mede dankzij de Brexitveerkrachtsubsidie, haar tweede adem gevonden door Brexit aan te grijpen als opportuniteit om te vernieuwen en te innoveren.

Lees hier hun verhaal.

Vragen over de Brexit? Contacteer de Brexithelpdesk!

 

De Brexit is een feit. Het VK maakt geen deel meer uit van de Europese Unie. Dat gaat gepaard met heel wat veranderingen in de handel met het VK en die zijn niet altijd even helder. Vlaamse kmo's die vragen hebben over de Brexit en wat dat betekent voor hun activiteiten, kunnen aankloppen bij het Brexithelpdeskteam van Enterprise Europe Network Vlaanderen in samenwerking met Flanders Investment & Trade en het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Neem contact op met de Brexithelpdesk via brexit@fitagency.be of via brexit@vlaio.be.

Brexit: nieuwe deadlines voor de nieuwe invoereisen

In tegenstelling tot het nieuwsbericht van 4 maart, heeft de Britse overheid op donderdag 11 maart aangekondigd dat de deadlines voor de nieuwe invoereisen uitgesteld zijn naar 1 oktober 2021, 1 januari 2022 en 1 maart 2022.

Lees hier met welke data exporteurs rekening moeten houden.

Wat u als Vlaamse ondernemer moet weten over het “EU-VK handels- en samenwerkingsakkoord”

Na 9 maanden onderhandelingen hebben de EU en het VK op de valreep op 24 december een akkoord bereikt over hun toekomstige relatie. Zelfs met dit akkoord zullen er grote veranderingen zijn want het VK verlaat de interne markt en de douane-unie. Het verdrag maakt een einde aan het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal tussen beide partijen. Het Europees en Brits parlement en de Europese Raad moeten het akkoord nog ratificeren, maar het zou voorlopig toegepast worden vanaf 1 januari 2021.

Het “handels- en samenwerkingsakkoord” bestaat uit verschillende luiken. Hieronder lichten we enkele elementen toe die voor uw bedrijf van belang kunnen zijn:

Lees verder

Concrete tips
Verruiming van de Brexitveerkrachtsubsidie

Er is tot € 50.000 subsidie mogelijk als je externe expertise inschakelt om de impact van de Brexit op jouw bedrijf te compenseren.

De Brexit en het feit dat het VK niet langer deel uitmaakt van de douane-unie heeft op veel bedrijven in Vlaanderen een impact. Een vermindering van omzet in het VK, langere transporttijden, douaneformaliteiten, … zijn maar een paar van de problemen waarmee je geconfronteerd kan worden als je met het VK handel doet. Word jij met deze problemen geconfronteerd en wil je externe expertise (zoals een studiebureau, marketingbureau …) inschakelen om op zoek te gaan naar alternatieve markten, nieuwe producten of diensten of – en dit is nieuw! – je bedrijfsvoering aan te passen om competitief te zijn op de Britse markt, dan kan je in aanmerking komen voor de Brexitveerkrachtsubsidie.

Bekijk hier de voorwaarden.

Herbekijk het webinar UKCA marking requirements for exporting goods to the UK

As of 1 January 2022, new UK product marking will be required for certain products being placed on the market in Great Britain (England, Wales and Scotland). It covers most products that previously required the CE mark. This means that CE marking will no longer be sufficient to export your goods to the UK from 1 January 2022 in most cases. Companies that have not yet taken the necessary steps to apply UKCA marking on their products can learn more about the requirements in this webinar.

Link to the Frequently Asked Questions list: pdf bestandFAQ UKCA.ENG_.pdf (663 kB)

Link naar de lijst met veelgestelde vragen:pdf bestandFAQ UKCA.NL_.pdf (665 kB)

 

Brexit: impact op de Vlaamse webshops en hun Britse klanten

De Brexit heeft ook hier geleid tot ingrijpende wijzigingen. Zo zal u, als Belgische onderneming, voortaan  extra formaliteiten moeten vervullen, als u goederen verkoopt via uw webshop of via een Online Markt Plaats (OMP) aan Britse klanten.  (aanvragen van een Brits EORI-nummer, aanvragen van een Brits btw-nummer, invoer- en uitvoeraangiften indienen, …).

Lees hier welke formaliteiten u moet vervullen.

Brexit: steun voor werkgevers

Er zijn ondersteunende maatregelen voorzien voor de ondernemingen die in economische moeilijkheden verkeren als gevolg van de Brexit. Deze tijdelijke federale crisismaatregelen zijn gelanceerd ter ondersteuning van de tewerkstelling van werknemers (bron: VLAIO).

De maatregelen zijn operationeel van 22 maart 2021 tot en met 21 maart 2022.

Lees hier om welke maatregelen het gaat.

Douanecontroles tussen het VK en de EU gaan tweede fase in

Op 11 maart kondigde de Britse regering een nieuwe tijdslijn aan voor de invoering van haar grenscontroles voor geïmporteerde goederen. De 2e fase van het Border Operating Model gaat dus niet in op 1 april 2021  maar op 1 oktober. Zodra wij meer details kennen, zullen wij u verder informeren

1 oktober 2021 wordt geen lachertje voor wie naar het VK uitvoert. Dan gaat de uitrol van Britse douaneformaliteiten een tweede fase in. Zo komen er volledige sanitaire en fytosanitaire controles op producten van dierlijke en plantaardige oorsprong. Maar ook voor andere sectoren kan de nieuwe fase kwalijke gevolgen hebben. Ontdek hoe u onaangename verrassingen vermijdt.

Lees verder

De Brexitveerkrachtsubsidie

De Brexit heeft een enorme economische impact op Vlaanderen en daarom moeten heel wat Vlaamse bedrijven noodgedwongen heroriënteren naar nieuwe markten, producten en diensten. Om de impact van de Brexit op de Vlaamse economie zoveel mogelijk te counteren heeft de Vlaamse Regering de Brexitveerkrachtsubsidie opgezet.

De Brexitveerkrachtsubsidie is een subsidie waarmee bedrijven die direct of indirect getroffen zijn door de Brexit worden ondersteund. Kmo’s die hun strategische businessplannen duurzaam omvormen en vervolgens deze transformatie implementeren, komen in aanmerking voor een Brexitveerkrachtsubsidie.

Ondernemingen die beantwoorden aan deze oproep kunnen maximaal € 50.000 subsidie krijgen voor het uitvoeren van hun project.

Meer weten?

Surf naar: Brexit veerkrachtsubsidie | Agentschap Innoveren en Ondernemen (vlaio.be)

Herbekijk het webinar "E-commerce van en naar het VK: btw en douane"

Webinar BREXIT UPDATE - E-commerce van en naar het VK: btw en douane

Donderdag 17/6/21 

Vanaf 1 juli 2021 moet je rekening houden met de nieuwe EU btw- en douaneregels voor e-commerce, zeker indien je (ook) online verkoopt aan particulieren.  Een gelijkaardige e-commerce wetswijziging is reeds in werking getreden in het VK op 1 januari 2021.

Klik hier voor de slides van de presentatie: pdf bestandWebinar e-commerce (1.6 MB)

 

Ata-carnet, sinds 1 januari 2021 ook voor het VK

Het ATA-carnet is een uniform douanedocument dat u toelaat om sneller, eenvoudiger en zonder betaling van douanerechten en/of belastingen bepaalde goederen uit te voeren naar niet-EU-landen om op een later tijdstip weer ingevoerd te worden in een EU-land.

Nu het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de EU kan het ATA-carnet een handige oplossing zijn voor bedrijven die deelnemen aan handelsbeurzen of die prospectie of demonstraties in het VK willen doen.

Lees verder

Britse invoertarieven en oorsprongregels

Dankzij het akkoord tussen het VK en de EU worden importheffingen na de Brexit vermeden voor goederen van EU- of VK-preferentiële origine. Goed nieuws voor Vlaamse exporteurs met een aanzienlijke afzetmarkt aan de overkant van het Kanaal. Om van nultarieven te kunnen genieten, is voor export naar het VK voortaan een oorsprongsverklaring vereist. Hiermee geeft u aan in welk land uw product is gemaakt. Voor ondernemingen die nog nooit buiten de EU actief zijn geweest, betekent dit een belangrijke aanpassing. Wij vatten de administratieve verplichtingen voor u samen en sluiten af met een handig stappenplan

Lees verder

Bekijk hier de presentatie. 

Bekijk het webinar "Are you Brexit ready?" - VLAM

Hieronder vindt u de links naar de presentatie en opname van het VLAM webinar ‘Are you Brexit ready?’ van 16 maart 2021. Zo kan u rustig de informatie doornemen en de nodige stappen zetten in uw voorbereiding voor export naar het VK.

BELANGRIJK
Kijk ook even naar de informatie betreffende de VEERKRACHTSUBSIDIE van VLAIO. Die is ook geldig voor bedrijven in de primaire sector
Meer weten? Surf naar: Brexit veerkrachtsubsidie | Agentschap Innoveren en Ondernemen (vlaio.be)

Bron: VLAM vzw

FAQ

Vragen en antwoorden over de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK: pdf bestandVragen__amp__antwoorden__Handels-_en_samenwerkingsovereenkomst_tussen_de_EU_en_het_VK.pdf (254 kB)

Vind hier de meest gestelde vragen over de Brexit:

pdf bestand2021-brexit-top-50-faq.pdf (775 kB)