Brexit

brexit
Bereid je voor op voedselveiligheidscontroles bij uitvoer naar het VK vanaf 1 oktober

Vanaf 1 oktober 2021 moet je rekening houden met nieuwe invoereisen voor producten van dierlijke oorsprong die je exporteert naar het VK. Een gezondheidscertificaat en voorafgaande kennisgeving worden verplicht.  Voor de uitvoer van producten van plantaardige oorsprong naar het VK wordt vanaf 1 januari 2022 een fytosanitair certificaat verplicht. Bedrijven zullen deze certificaten op voorhand moeten aanvragen bij het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. De invoerder in het VK zal deze zendingen ook moeten aanmelden bij de Britse overheid.

 

Wat u als Vlaamse ondernemer moet weten over het “EU-VK handels- en samenwerkingsakkoord”

Na 9 maanden onderhandelingen hebben de EU en het VK op de valreep op 24 december een akkoord bereikt over hun toekomstige relatie. Zelfs met dit akkoord zullen er grote veranderingen zijn want het VK verlaat de interne markt en de douane-unie. Het verdrag maakt een einde aan het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal tussen beide partijen. Het Europees en Brits parlement en de Europese Raad moeten het akkoord nog ratificeren, maar het zou voorlopig toegepast worden vanaf 1 januari 2021.

Het “handels- en samenwerkingsakkoord” bestaat uit verschillende luiken. Hieronder lichten we enkele elementen toe die voor uw bedrijf van belang kunnen zijn:

Lees verder

Brexitveerkrachtsubsidie: UNITOPIA geen utopie voor Caluwé Artisan Chocolatier

 

De Brexit dwingt ondernemers om creatief na te denken over nieuwe producten, afzetmarkten en om actie te ondernemen. Om de impact op de Vlaamse economie zoveel mogelijk te beperken heeft de Vlaamse regering de Brexitveerkrachtsubsidie opgezet. 

Voor het bedrijf Artisan Caluwé Chocolatier betekende de Brexitveerkrachtsubsidie een steun in de goede richting.

Lees verder

Concrete tips
Britse invoertarieven en oorsprongregels

Dankzij het akkoord tussen het VK en de EU worden importheffingen na de Brexit vermeden voor goederen van EU- of VK-preferentiële origine. Goed nieuws voor Vlaamse exporteurs met een aanzienlijke afzetmarkt aan de overkant van het Kanaal. Om van nultarieven te kunnen genieten, is voor export naar het VK voortaan een oorsprongsverklaring vereist. Hiermee geeft u aan in welk land uw product is gemaakt. Voor ondernemingen die nog nooit buiten de EU actief zijn geweest, betekent dit een belangrijke aanpassing. Wij vatten de administratieve verplichtingen voor u samen en sluiten af met een handig stappenplan

Lees verder

Bekijk hier de presentatie. 

Veelgestelde vragen

Vragen en antwoorden over de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK: pdf bestandVragen__amp__antwoorden__Handels-_en_samenwerkingsovereenkomst_tussen_de_EU_en_het_VK.pdf (254 kB)

Vind hier de meest gestelde vragen over de Brexit:

pdf bestand2021-brexit-top-50-faq.pdf (775 kB)