Brexit en de Vlaamse ondernemers

brexitDe Brexit is geen nieuwtje meer, maar toch zijn er veel bedrijven die nog met vragen zitten omtrent het topic. Ilke Bliki, Brexitcoördinator van Flanders Investment & Trade en Enterprise Europe Network Vlaanderen, heeft een stevige kennis van de Brexit en helpt bedrijven dan ook dagelijks met al hun Brexitvragen.

Met het huidige akkoord zullen er nog steeds grote veranderingen optreden want het Verenigd Koninkrijk verlaat de interne markt en de douane-unie. Dat wil zeggen dat het verdrag een einde maakt aan het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal tussen beide landen en dat heeft een grote impact op België. “Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke partner, want het is de 4de  grootste exportmarkt voor Vlaanderen,” aldus Ilke. De meest getroffen sectoren zijn de  automobielsector, de farmaceutische- en chemische sector, de voedings- en drankensector en de textielsector.

FIT (Flanders Investment & Trade), VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen) en Enterprise Europe Network Vlaanderen hebben een Brexitteam opgezet om alle Vlaamse bedrijven advies te verlenen rond het onderwerp. Zo kunnen bedrijven terecht op de Brexithelpdesk voor alle mogelijke vragen die ze hebben. Volgens Ilke komen de meest uiteenlopende vragen binnen op de helpdesk: “Voor het akkoord gingen de vragen vooral over algemene zaken zoals ‘Wat moet ik doen?’ of ‘Hoe moet mijn bedrijf zich voorbereiden?’ en na het akkoord kwamen vooral specifiekere vragen over de douane, over oorsprongsregels, over Britse btw, over hoe men een pakje kan verzenden naar het Verenigd Koninkrijk enzovoort.”.

De specialisten van de Brexithelpdesk kunnen  op de meeste vragen een antwoord geven of verwijzen ondernemers door naar de juiste instantie. Het team moet steeds maatwerk leveren op de vragen die binnenkomen op de helpdesk, want het akkoord tussen het VK en Europa telt zo’n 2000 pagina’s. Elke Vlaamse onderneming, maar toch vooral de kmo’s, kunnen de Brexithelpdesk contacteren indien nodig.

Ben jij een Vlaamse ondernemer en heb je ook nog Brexitvragen? Contacteer de Brexithelpdesk via brexit@vlaio.be of brexit@fitagency.be.

Enkele nuttige tips van Ilke: “Bedrijven moeten vooral praten met hun logistieke dienstverlener en de Britse tegenpartij, zodat iedereen weet wat hun taak is. We hebben al veel bedrijven gezien met een afwachtende houding, maar het is voordeliger om zelf het initiatief te nemen als bedrijf om ervoor te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan.”

De website brexitready.be staat boordevol informatie, maar ook de helpdesk staat klaar voor u!

Voeg een nieuwe reactie toe