CityDepot en InCampagna: de perfecte internationale match

Zoektocht naar een internationale partner

Ruim vijf jaar geleden richtten enkele Siciliaanse landbouwondernemingen en voedingsfabrikanten het bedrijvennetwerk InCampagna op. Daarmee wilden ze hun verse producten rechtstreeks aan detailhandelaars en consumenten verkopen. Het contact met de klanten verloopt via een goed uitgebouwde website.

Het vernieuwende businessmodel sloeg aan in het thuisland. Geen wonder dat de innovatieve onderneming haar pijlen al snel op het buitenland richtte.

Om zijn producten optimaal bij buitenlandse klanten te leveren, had het Italiaanse voedingsbedrijvennetwerk InCampagna een efficiënte en betrouwbare logistieke partner nodig. Die moest ook veel belang hechten aan customer care en ecologische duurzaamheid.

Op zoek naar de juiste dienstverlener, klopten ze aan bij ARCA, een Italiaanse partnerorganisatie van Enterprise Europe Network. Anna Sangiorgi, adviseur bij ARCA, stelde samen met InCampagna een profiel en een voorstel voor internationale samenwerking op in de Partnering Opportunities Database van het netwerk. Die staat boordevol concrete businessideeën van buitenlandse bedrijven.

Innovators vinden elkaar

Het zakenvoorstel van InCampagna werd in België opgepikt door Eddy Vanschoonbeek, de contactpersoon van het Enterprise Europe Network voor de Limburgse ondernemers. Hij klopte op zijn beurt met het idee aan bij Marc Schepers, de CEO van CityDepot, die meteen geïnteresseerd was.

Zijn bedrijf is gespecialiseerd in slimme en duurzame stadsdistributie. Bij de opstart in 2011 was CityDepot enkel actief in Hasselt. Maar sinds 2015 werkt de onderneming samen met bpost, en zet ze reuzenstappen vooruit. Zo steeg het aantal medewerkers van 5 naar 40. De verwachte omzet zou in 2017 verdubbelen tot nagenoeg 5 miljoen euro. Het bedrijf is al in 8 grote Belgische centrumsteden actief. 

Efficiënte leveringen in de stad

CityDepot slaat de goederen die handelaars uit een stad bestellen, op in magazijnen in de stadsrand. Van daaruit leveren koeriers de producten in de kleine steegjes en winkelwandelstraten, met cargobikes en elektrische bestelwagens. Ze bezorgen meteen alles wat de handelaar bij de aangesloten leveranciers aankocht, zodat hij maar een keer wordt gestoord. Bij het vertrek nemen de medewerkers van CityDepot de postpakketten en het oude papier, karton en glas mee.

Dankzij deze aanpak verlopen bestellingen veel vlotter. Bovendien hoeven de grote distributievrachtwagens de laatste kilometers tot de handelaar niet meer af te leggen, waarmee ze de meeste tijd verliezen. Ook rijdt er minder zwaar verkeer door de stadscentra. 

Vlotte samenwerking

Toen InCampagna werd ingelicht over de interesse van CityDepot, sloeg de vonk gauw over bij het Italiaanse bedrijf. Binnen de week ontving Marc Schepers via het Enterprise Europe Network Vlaanderen de nodige contactgegevens. Dezelfde dag nog vertrok de eerste e-mail naar Sicilië, en het klikte snel. 

“Zo werd InCampagna onze eerste buitenlandse klant”, vertelt Bart Vandaele, accountmanager bij CityDepot. “Onze contactpersoon, een jonge boer, verzorgt het transport van Italië naar hier. Wij regelen dan alles in België. Binnen de 24 uur staan de verse producten bij de klant.” 

Sterk geloof in de toekomst

De Italiaanse contactpersoon van CityDepot komt geregeld naar Brussel om de samenwerking in detail te bespreken. “We werken beiden op een nieuwe manier, daarin hebben we elkaar gevonden”, vervolgt Bart Vandaele. “Tot hiertoe is de omzet voor City Depot nog vrij beperkt. Een online business heeft tijd nodig om te groeien. Maar het aantal grote afnemers in België groeit gestaag en we geloven heel sterk in dit verhaal.” 

Nog meer inspiratie tot samenwerking

“Als buitenlandse bedrijven hier iets willen doen, bieden we graag onze unieke oplossingen aan. Daar winnen we immers allebei bij”, besluit Marc Schepers, de CEO van CityDepot. “De diensten van het Enterprise Europe Network Vlaanderen komen dus zeker nog van pas in de toekomst.”

Maak uw internationale ambities waar

Bent u op zoek naar een internationale businesspartner? Misschien vindt ook u hem in de Partnering Opportunities Database. Deze vrij toegankelijke databank bevat recente voorstellen voor grensoverschrijdende samenwerking, van meer dan 6000 bedrijven wereldwijd.

Als u een aanbod interessant vindt, neemt Enterprise Europe Network Vlaanderen contact op met het buitenlandse bedrijf via de partnerorganisatie ter plaatse. Is de interesse wederzijds, dan ontvangt u de nodige contactgegevens en kan u de internationale samenwerking verder bespreken.

U kan ook zelf een voorstel in de databank plaatsen. De medewerkers van Enterprise Europe Network Vlaanderen en Flanders Investment & Trade bekijken samen met u of deze mogelijkheid voor u geschikt is. Indien ja, stellen jullie de tekst ervoor samen op. Tegelijk bekijkt de expert met u welke andere diensten Enterprise Europe Network en FIT u kunnen bieden.

Vind uw businesspartner met onze hulp

Raadpleeg de databank nu via www.enterpriseeuropevlaanderen.be/zakendoen-in-europa. Of neem contact op met onze specialisten voor meer hulp: