De Commissie lanceert een voorstel voor een universele oplader voor elektronische apparaten

  • 4 oktober 2021

De Commissie zette op 23 september 2021 een belangrijke stap in de strijd tegen e-afval en ongemak voor de consument die het gevolg zijn van het bestaan van verschillende, incompatibele opladers voor elektronische apparaten. Door jarenlang met de sector samen te werken aan de vrijwillige ontwikkeling van een oplossing voor dit probleem is het aantal typen opladers voor mobiele telefoons de afgelopen tien jaar al van 30 naar 3 gedaald, maar tot een definitieve oplossing van het probleem heeft dit niet geleid. De Commissie stelt nu wetgeving voor om een universele oplossing voor het opladen van alle relevante apparaten vast te stellen.

Met het voorstel van 23/9/21 voor een herziene richtlijn radioapparatuur zullen de oplaadpoort en de snellaadtechnologie worden geharmoniseerd: USB-C zal de standaardpoort worden voor alle smartphones, tablets, fototoestellen en camera's, koptelefoons, draagbare luidsprekers en draagbare videogameconsoles. Daarnaast stelt de Commissie voor om de verkoop van opladers los te koppelen van de verkoop van elektronische apparaten (“ontbundelen”). Deze ontbundeling zal leiden tot meer gemak voor de consumenten en een verkleining van de door de productie en verwijdering van opladers veroorzaakte milieuvoetafdruk, en zal zo de groene en digitale transitie ondersteunen.

De Commissie stelt vandaag voor:

  • een geharmoniseerde oplaadpoort voor elektronische apparatuur: de USB-C-poort zal de standaardpoort zijn. Daardoor zullen de consumenten hun apparaten met dezelfde USB-C-oplader kunnen opladen.
  • een geharmoniseerde snellaadtechnologie zal helpen voorkomen dat verschillende producenten de oplaadsnelheid onterecht beperken en zal ertoe bijdragen dat de oplaadsnelheid van een apparaat bij het gebruik van om het even welke compatibele oplader gelijk is;
  • de verkoop van opladers los te koppelen van de verkoop van de elektronische apparaten: consumenten zullen een nieuw elektronisch apparaat zonder een nieuwe oplader kunnen kopen. Hierdoor zal het aantal ongewild gekochte opladers worden beperkt. Door minder nieuwe opladers te produceren en dus achteraf te moeten verwijderen, zal de hoeveelheid e-afval met naar schatting bijna 1 000 ton per jaar afnemen;
  • betere informatie voor de consument: de producenten zullen relevante informatie over de oplaadprestaties moeten verstrekken, o.a. over het vermogen dat het apparaat nodig heeft en of het al dan niet compatibel is met snelladen. Deze informatie maakt het voor consumenten gemakkelijker om te zien of hun bestaande opladers voldoen aan de vereisten van een nieuw apparaat of kan hen helpen bij het kiezen van een compatibele oplader. In combinatie met de andere maatregelen zou dit consumenten helpen de aanschaf van nieuwe opladers te beperken en hierdoor 250 miljoen euro per jaar te besparen.

De herziening van de richtlijn radioapparatuur maakt deel uit van de bredere actie van de Commissie om de duurzaamheid van producten, met name elektronica op de EU-markt, aan te pakken. Dit zal centraal staan in een toekomstig voorstel over duurzame producten.

Lees hier het volledige persbericht.

Bron: IP/21/4613

Vragen en antwoorden.