EC keurt werkprogramma van de Europese Innovatieraad goed

  • 18 februari 2022

De Commissie heeft op 8 februari 2022 het werkprogramma van de Europese Innovatieraad (European Innovation Council, EIC) voor 2022 goedgekeurd. Hierdoor worden baanbrekende innovatoren in 2022 financieringsmogelijkheden ter waarde van meer dan 1,7 miljard EUR geboden om op te schalen en nieuwe markten te creëren, bijvoorbeeld op het gebied van kwantumcomputing, batterijen van de nieuwe generatie en gentherapie. De Europese Innovatieraad, die in maart 2021 van start ging als een belangrijk nieuw initiatief in het kader van het programma Horizon Europa, beschikt over een totale begroting van meer dan 10 miljard EUR voor de periode 2021-2027.


Wat is nieuw in het werkprogramma voor 2022?

Het werkprogramma 2022 van de Europese Innovatieraad bevat een aantal nieuwe elementen die het aanvraagproces vereenvoudigen en bijdragen tot het EU-beleid.

Nieuwigheden

  • Een nieuw “EIC Scale-Up 100”-initiatief: De EIC heeft sinds 2018 al meer dan 2 600 kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en start-ups ondersteund en stelt nu het “EIC Scale-up 100”-initiatief voor om 100 veelbelovende deeptechbedrijven uit de EU in kaart te brengen die het potentieel hebben om “eenhoorns” te worden (met een waardering van meer dan 1 miljard EUR).
  • Kapitaalinvesteringen van meer dan 15 miljoen EUR: Dankzij de EIC-accelerator zullen bedrijven die werken aan technologieën van strategisch Europees belang een aanvraag kunnen indienen voor EIC-investeringen van meer dan 15 miljoen EUR. 
  • Meer steun voor vrouwelijke innovatoren:
    • Ontwikkeling van een gender- en diversiteitsindex voor innovatie om binnen bedrijven lacunes vast te stellen en diversiteit te stimuleren. Op basis hiervan zal consistente informatie worden verstrekt aan beleggers, financiers, klanten en beleidsmakers.
    • De editie van 2022 van de EU-prijs voor innovatie door vrouwen zal twee extra prijzen voor innovatoren onder de 35 omvatten. Er zullen in totaal dus zes prijzen worden uitgereikt: drie prijzen voor de meest inspirerende vrouwelijke innovatoren in de EU en de met Horizon Europa geassocieerde landen, en drie prijzen voor de meest veelbelovende “Rising Innovators” onder de 35 jaar.

U kunt hier het volledige persbericht lezen.

Bron: IP/22/847