Eenvoudigere EU-energielabels voor verlichtingsproducten

  • 29 september 2021

Vanaf 1 september 2021 wordt een nieuwe versie van het algemeen erkende EU-energielabel voor lampen en andere verlichtingsproducten in alle winkels en online verkooppunten gebruikt. Het label moet consumenten helpen om hun energierekening en koolstofvoetafdruk te verlagen.

De afgelopen jaren is de energie-efficiëntie van deze producten aanzienlijk verbeterd. Daardoor hebben steeds meer “lichtbronnen” (zoals lampen en ledmodules) A+ of A++ op de huidige schaal. De belangrijkste wijziging is dat weer gebruik wordt gemaakt van een eenvoudigere schaal van A tot en met G.

De nieuwe normen zijn ook strenger en zo opgesteld dat aanvankelijk maar weinig producten in klasse A en B zullen worden ingedeeld. Zodoende kunnen geleidelijk nog efficiëntere producten op de markt worden gebracht. De meest energie-efficiënte producten die momenteel op de markt zijn, zullen op het nieuwe label in de klassen C of D worden ingedeeld. Op het label komen enkele nieuwe elementen te staan, waaronder een QR-code die leidt naar een EU-databank met meer gegevens over het product.

Om ervoor te zorgen dat bestaande voorraden kunnen worden verkocht, bevatten de regels een periode van 18 maanden waarin producten met het oude label nog in fysieke verkooppunten mogen worden verkocht. Bij onlineverkoop moeten oude online weergegeven labels echter binnen 14 werkdagen worden vervangen door nieuwe labels.

De maatregelen van 31/08/21 volgen op de aanpassing van de schaal op het energielabel voor vier andere productcategorieën (koelkasten en diepvriezers, vaatwasmachines en televisies, alsmede andere externe monitors). Die aanpassing vond op 1 maart 2021 plaats. De Europese Commissie werkt momenteel op basis van de EU-regels inzake ecologisch ontwerp de labels bij voor een aantal andere producten: Dat zijn onder meer droogtrommels, lokale ruimteverwarmingstoestellen, airconditioners, kooktoestellen, ventilatie-eenheden, professionele koeleenheden, ruimte- en waterverwarmingstoestellen en verwarmingsketels voor vaste brandstoffen. Ook wordt overwogen nieuwe energielabels voor zonnepanelen in te voeren.
 

Verlichtingsproduct met aangepaste schaal

Lees hier het volledige persbericht.

Bron: IP/21/4488