Eerste hulp bij intellectuele eigendom

ip
Intellectuele eigendomsrechten zijn cruciaal in een kenniseconomie en zeker voor bedrijven die internationale ambities hebben. Annemie Hautekiet, IPR-ambassadeur voor de IP-Helpdesk Europa (IPR staat voor Intellectual Property Rights) van Enterprise Europe Network Vlaanderen, weet er alles van en zorgt ervoor dat bedrijven weten welke bescherming ze nodig hebben.


Intellectuele Eigendom (IE) is de verzamelnaam voor rechten op uitgewerkte ideeën en creatieve concepten, zoals uitvindingen, merken, vormgeving, software, teksten, muziek en foto's. Er zijn veel verschillende IE-rechten en een uitgewerkt idee kan dan ook door verschillende rechten tegelijkertijd worden beschermd. De meest voorkomende IE-rechten zijn het auteursrecht (voor creatieve zaken), merken (voor logo’s en namen), modellen (voor de vormgeving) en octrooien (voor technische zaken). Voor een ‘octrooi’ wordt ook vaak de Engelse term ‘patent’ gebruikt.

Zowel bij innoveren als bij internationaliseren speelt intellectuele eigendom (IE) een belangrijke rol. “Wanneer een bedrijf wil internationaliseren moet er een bepaalde kennis zijn van de intellectuele eigendom, want de IE-rechten zijn regionaal geregeld.”, aldus Annemie Hautekiet. Dat is precies waar Enterprise Europe Network Vlaanderen mee kan helpen.

IP-Helpdesk

Elk bedrijf dat met vragen zit rond Intellectuele Eigendom kan terecht bij de European IP-Helpdesk. Het team geeft gratis eerstelijnsadvies en ondersteuning, voorziet opleidingen en beantwoordt individuele vragen over IE-rechten. Daarnaast kunnen bedrijven ook gebruik maken van de hulplijn waar IP-advocaten ter beschikking staan. Bedrijven vinden op de helpdesk ook online trainingen rond IE-rechten die georganiseerd worden.

Sinds kort is ook de nieuwe website van de IP-Helpdesk gelanceerd en dient het als centraal toegangspunt voor iedereen die zich wil verdiepen in het grote aanbod aan IE-hulpmiddelen en ondersteunend materiaal. De website creëert een informatiecentrum dat kmo’s helpt navigeren door de afzonderlijke IP-Helpdesk-diensten in de vijf regio’s: China, Europa, Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië en sinds kort ook India. Wil je zelf de nieuwe website eens raadplegen? Bezoek de IP-Helpdesk op https://ec.europa.eu/ip-helpdesk.

Annemie is ambassadeur in België voor de IP-Helpdesk Europa en net zoals haar zijn er nog andere ambassadeurs in de verschillende landen. In totaal zijn er zo’n 47 ambassadeurs in 28 landen en dat zijn allemaal leden van het Enterprise Europe Network, waardoor er gemakkelijk contacten gelegd kunnen worden om de regionale verschillen van de IE-rechten te weten te komen in de verschillende landen.

Enkele voorbeeldvragen die gesteld kunnen worden aan Annemie: “Ik heb een merk dat geldig is in de Benelux, maar ik wil exporteren naar Duitsland, wat doe ik dan best? Moet ik overschakelen naar een Unie-merk of neem ik een aantal nationale merken?”, “Wat kost het nemen van een octrooi in Frankrijk?” en “Welke bescherming is het meest geschikt voor mijn idee?”.

Elk bedrijf dat dus met een pertinente, gerichte vraag zit of een bedrijf dat gewoon algemene informatie wenst, kan contact opnemen met Annemie Hautekiet op annemie.hautekiet@vlaio.be.

Voeg een nieuwe reactie toe