Europa gelooft sterk in innovatieve bioplastics van B4PLASTICS

  • 21 december 2021

Redesigning tomorrow’s plastics. Today.

Dat is hoe B4PLASTICS wil bijdragen tot een duurzamere en gezondere wereld. De Limburgse innovatieve start-up ligt op koers om met zijn disruptieve technologieën de plasticindustrie te vergroenen en te deglobaliseren. Om die innovaties te commercialiseren haalde het al tal van subsidieprojecten binnen en zorgt Europese steun via de EIC Accelerator – het Europees subsidieprogramma voor beloftevolle kmo’s – voor een versnelde en duurzame groei.

Bezieler en prof. dr. in de bio-ingenieurswetenschappen Stefaan De Wildeman ruilde in 2018 het corporate en academisch onderzoek en onderwijs in voor het ondernemerschap. De motivatie van zijn carrièreswitch is duidelijk: met B4Plastics als eerste speler biologische plastics van eigen bodem produceren. “Om naar een duurzame wereld te gaan, moeten we de plasticproblematiek bij de wortel aanpakken. Daarom kijken we naar de volledige levenscyclus: van de fossiele brandstoffen als bron over de manier van produceren tot hun after life”, zegt Stefaan De Wildeman. “We zien onszelf als polymeerarchitecten en gaan met nieuwe, organische bouwstenen aan de slag om biologische, afbreekbare plastics op maat te ontwikkelen. Zo vrijwaren we mens, plant en dier zoveel mogelijk van de schadelijke microplastics die nog te vaak in het milieu terechtkomen.”

Welke concrete materialen en toepassingen van bioplastics zijn er al?

Stefaan De Wildeman: “We hebben een bibliotheek aan biomaterialen die we indeelden volgens vier technologieplatformen: FortePlastics, RubberPlastics, TriggerPlastics en LowEnergyPlastics. De concrete toepassingen ervan zijn zeer uiteenlopend. Dat gaat van tapijten tot shampoos, verpakking van zaadgoed voor de agrarische sector, sportmateriaal, visnetten, onderdelen voor bosmaaiers en vegan leer. Momenteel lopen er tal van tests bij grote spelers. Het is dus een kwestie van tijd voordat onze technologie effectief in de winkelrekken ligt, en daardoor in onze keukens, badkamers en garages terechtkomt.”

Is die duidelijke structuur een gevolg van het EIC Accelerator-programma dat je met Enterprise Europe Network doorloopt?

Stefaan De Wildeman: “Ja, op commercieel vlak hebben we met Enterprise Europe Network de ideale mentor. Eerst en vooral ondersteunden ze ons binnen de verschillende fasen van de kandidaatstelling. Mede dankzij een gedegen training voor de meest intensieve pitch tot nu toe uit ons hele leven, kwamen we medio 2020 als winnaars uit de bus. Daarnaast gidsen ze ons nog altijd doorheen verschillende financiële, boekhoudkundige en juridische aspecten. Hun begeleiding heeft een ‘reiniging’ van onze bedrijfsvoering tot stand gebracht: de go-to-market-strategie staat op punt, ons financieel plan is doordacht, en we hebben de ‘due diligence’ uit Europa met glans doorstaan.”

Hoe heeft het EIC Accelerator-programma financieel bijgedragen?

Stefaan De Wildeman: “We konden al rekenen op 800.000 euro subsidies en daar komt 2,5 miljoen euro via aandelenparticipaties bij zodra we de juiste privé-investeerder gevonden hebben. Ook daarin fungeert Enterprise Europe Network als klankbord bij de screening. Eens we de juiste match hebben, zullen we ongetwijfeld nog een niveau hoger kunnen schakelen op commercieel vlak.”

What’s next?

Stefaan De Wildeman: “Het EIC Accelerator-programma heeft al voor een sneeuwbaleffect gezorgd op verschillende vlakken. Zowel ons team als ons zakencijfer is verdrievoudigd op anderhalf jaar tijd. Het groeiend aantal prototype-aanvragen vullen alsmaar sneller de pijplijn. Én de podia waarop we verschijnen spreken telkens meer tot de verbeelding. Sinds de zomer van 2021 doorlopen we als een van de negen laureaten het programma van BEyond waarin bedrijven worden klaargestoomd om uit te groeien tot wereldleider. In november 2021 wonnen we samen met medewinnaar GreenWave de prestigieuze ‘Food Planet Prize’ voor ons Europees onderzoeksproject GLAUKOS naar biologische afbreekbare visnetten. De juiste privé-investeerder vinden wordt ongetwijfeld het orgelpunt van de samenwerking met Enterprise Europe Network. Dan staan we volgens ons – als het op plastic aankomt – aan de vooravond van een duurzame en gezondere wereld. The best is yet to come!”

EIC (EUROPEAN INNOVATION COUNCIL) ACCELERATOR-PROGRAMMA

Wat? De Europese Innovatieraad helpt innovatieve bedrijven de brug te slaan tussen innovatie en markt.

Hoe? Door middel van financiering in de vorm van subsidie of blended finance – subsidie en aandelenparticipatie – en via coaching en advies.

Meer weten? Meer info over het programma vindt u op www.enterpriseeuropevlaanderen.be/eic-accelerator

 

WIL U – NET ZOALS B4PLASTICS – BEGELEIDING BIJ UW KANDIDAATSTELLING VOOR HET EIC ACCELERATOR-PROGRAMMA? Neem contact op met Magali Parent, adviseur bij Enterprise Europe Network Vlaanderen via 02 432 42 42 of magali.parent@vlaio.be

 

Bron: Wereldwijs december 2021 - Flanders Investment & Trade

Bekijk het interview met Stefaan De Wildeman, CEO B4Plastics