Grenzeloos netwerken en bijleren over internationalisering: dit was Peers4Growth International

  • 4 augustus 2022

Start-ups en scale-ups met ambities die verder reiken dan hun landsgrenzen, stuiten vaak op allerhande uitdagingen. Om hen te helpen andere Europese markten te betreden, organiseerde Enterprise Europe Netwerk op 13, 14 en 15 juni opnieuw het peer learning-event Peers4Growth International. Tijdens deze vierde editie kwamen beloftevolle ondernemers uit Vlaanderen, Valencia, Noordrijn-Westfalen, de Abruzzen en Nederland samen om van elkaar en experts te leren.

Plaats van afspraak: Bochum, Duitsland
De vijftien ondernemers (drie uit elke regio) ontmoetten elkaar in de stad Bochum in het Duitse Ruhrgebied. Zo konden ze een graantje meepikken van het grootschalige b2b-netwerkevent ruhrSUMMIT, dat – niet toevallig – in hetzelfde weekend plaatsvond.

Waarom het zo waardevol is om als ondernemer te leren van ‘peers’ of andere ondernemers? We vroegen het aan Hajar Zamouri, adviseur bij Enterprise Europe Network Vlaanderen.

Hajar Zamouri: “Collega-ondernemers die willen opschalen en uitbreiden naar het buitenland, ervaren vaak soortgelijke obstakels of stellen zichzelf dezelfde vragen – ook al zijn ze actief in totaal verschillende sectoren. Het is dan ook bijzonder leerrijk om elkaars noden te ontdekken en openlijk te bespreken hoe ze die het beste kunnen invullen. Wij boden hen tijdens het evenement een professioneel kader waarbinnen ze samen tot belangrijke inzichten kwamen om hun groeiproces kracht bij te zetten.”

Hoe zag dat professionele kader eruit?

Hajar Zamouri: “We vulden het driedaagse programma met boeiende workshops. Daarin kwamen zowat alle facetten van een internationaliseringstraject uitgebreid aan bod. Van internationale en interculturele marketing over technieken om een ‘innovation roadmap’ op te stellen tot hot topics zoals duurzaamheid en digitalisering. Onze experts ondersteunden deze interactieve sessies en zagen erop toe dat de uitdagingen van iedere deelnemer behandeld werden.”

Duurzaam internationaal groeien, betekent ook netwerken.

Hajar Zamouri: “Klopt. Ook daarbij hielpen we de deelnemende ondernemers een handje. Zo bezochten we samen het b2b-netwerkevent ruhrSUMMIT waar we enkele meet-and-greets hadden geregeld met succesvolle bedrijven. De dag erop hadden we dan weer bij elke deelnemer afspraken ingepland met potentiële zakenpartners. Een succesformule, zo blijkt. Onze drie Vlaamse ondernemers zijn als gevolg daarvan nog altijd druk bezig interessante partijen te ontmoeten in het Ruhrgebied!”

Een koffer vol visitekaartjes en praktisch groeiadvies

Daarmee keerden drie Vlaamse bedrijven terug van Peers4Growth International 2022. Daaronder ook Byron Soulopoulos van EngineerX, een project sourcing agency voor industrieel ingenieurs (elektrotechniek, elektromechanica en materiaalkunde):

“Onze uitbreidingsplannen naar Duitsland werden meteen een stuk concreter. We legden goede contacten met de Duitse Kamer van Koophandel, drie Duitse bedrijven die op zoek zijn naar het type ingenieurs in ons portfolio en DIGITALHUB.DE, een accelerator die ondersteuning biedt aan innovatieve start-ups. Op korte termijn vloeien hier waardevolle samenwerkingen uit voort.”

De gouden tip die we onthouden voor socialmediamarketing in Duitsland: is er een beurs toegespitst op je specialisatie? Gebruik de ‘geofencing’-functie van Facebook om advertenties enkel te vertonen aan gebruikers in de buurt van de beurslocatie. Dat zijn immers potentiële klanten!”

Ook deelnemen aan een internationaal peer learning-event voor start-ups en scale-ups?

Neem contact op met Hajar Zamouri van Enterprise Europe Network Vlaanderen via hajar.zamouri@vlaio.be of 03 260 87 32.