E-commerce - Zelf een webwinkel oprichten

Verkopen via het internet is dat hetzelfde als gewone verkoop?

Tegenwoordig hebben vele bedrijven hebben een kleine webshop. Toch blijkt uit onderzoek dat die zelden voldoet aan de wettelijke vereisten, in het bijzonder als je verkoopt aan buitenlandse klanten.  Veel ondernemers vergeten dat dit niet hetzelfde is als verkopen in een winkel, de wetgeving is totaal anders.

Verkopen via internet valt namelijk onder het wettelijk stelsel van ‘verkoop op afstand’. Deze wetgeving is nog in volle evolutie en de regels zijn niet altijd even duidelijk.  Het merendeel van de webshops voldoet dan ook niet alle wettelijke criteria (gegevensbescherming, consumentenwetgeving, facturatie, btw, enz…).  Om de kwaliteit van de webshops te verbeteren heeft De FOD economie een website opgemaakt die een aantal voorbeelden geeft van hoe het wel moet.

Heeft u vragen over de gegevensbescherming van uw klanten en de wettelijke voorwaarden op uw webshop, neem contact op met de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Voor andere vragen in verband met een internationale webshop kan u terecht bij de experten van Enterprise Europe Network Vlaanderen.

Geoblocking bij het online winkelen is afgeschaft

Als je online winkelt op een buitenlandse site, dan kan je teruggestuurd worden naar de Belgische versie van de webpagina. Je winkelt dan aan Belgische voorwaarden. Deze "beperking" wil de EU aanpakken zodat alle Europeanen kunnen winkelen op alle Europese sites.

De Europese Verordening 2018/302 laat vanaf 3 december 2018 ‘geoblocking’ bij online winkelen in de EU niet meer toe. Binnen de Europese Unie is het nu mogelijk om producten uit andere lidstaten aan te kopen zonder daarbij geconfronteerd te worden met hogere prijzen of bijkomende betalingskosten.  De regels gelden niet voor digitale producten zoals muziekstreaming, e-boeken, onlinegames en software.

Praktische tips voor bedrijven

Voor retailbedrijven is digitale transformatie een do of die. De Retail Sector Group van Enterprise Europe Network heeft een e-commerce gids samengesteld om kleine bedrijven te helpen hun eerste succesvolle stappen in e-commerce te zetten. Deze gids biedt een overzicht van de nieuwste e-commerce-praktijken en -technologieën in Europa met factsheets per land en praktische tips voor bedrijven.

Meer info vindt u hier.

U kunt de gids hier downloaden.

 

 

man met tablet