Europese dienstenrichtlijn

Europeses dienstenrichtlijn - Mindere en betere regels
ondernemer


Wil u een bedrijf of tweede kantoor vestigen in een ander land van de EU? Of wil u diensten vanuit België aanbieden in een ander EU land zonder lokale vestiging?
 

De Europese dienstenrichtlijn staat voor: 

  • minder regels
  • betere regels
  • één elektronisch loket voor het afhandelen van formaliteiten om een dienst te kunnen verrichten


Doelstelling Europese dienstenrichtlijn

Een echte interne Europese markt voor diensten tot stand brengen. Het moet voor dienstverlenende bedrijven, van loodgieter tot architectenbureau, makkelijker worden om overal in de EU aan de slag te gaan.

Waarom is de Dienstenrichtlijn belangrijk voor u?

Kmo’s zijn goed voor 98% van alle bedrijven in Europa. Zo vormen ze de ruggengraat van de Europese economie, als belangrijke bron van economische groei en jobcreatie. De meerderheid van hen is enkel actief binnen de eigen lokale of nationale markt. Dat kan een bewuste strategische keuze zijn. Maar vaak heeft het te maken met administratieve en juridische obstakels, die soms zo hoog zijn dat dienstverlenende bedrijven niet eens aan een buitenlands avontuur willen beginnen.

Kan ik nu gemakkelijker ondernemen binnen Europa?

In de eerste plaats beoogt de Europese dienstenrichtlijn een administratieve vereenvoudiging voor ondernemingen die actief zijn in de Europese dienstenmarkt. De landen van de EU waren verplicht om de voorschriften rond de uitoefening van dienstenactiviteiten te onderzoeken, en die te vereenvoudigen indien nodig. Bovendien werd per lidstaat één loket opgericht waar ondernemingen alle benodigde formaliteiten om een dienst te verlenen, online kunnen verrichten. In België is dat via de ondernemingsloketten. Ondernemers vinden hier informatie en kunnen de procedures afhandelen die nodig zijn om in een ander land van de EU aan de slag te gaan. Zo kunnen dienstverleners vanuit hun thuisland al een hoop zaken uitzoeken en regelen.

Loopt het toch niet van een leien dakje?

Ondervindt u moeilijkheden bij het opstarten of bij het leveren van diensten in een van de 30 Europese landen(*)? Signaleer uw problemen aan het Enterprise Europe Network.

 

* 28 EU-landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Kroatië. En 3 EER-landen: Liechtenstein, Noorwegen, IJsland.

Meer info: http://www.business.belgium.be/nl/uw_bedrijf_beheren/alle_stappen.