Intellectuele eigendom

Is uw kennis beschermd ?

Newton slingerIn een kenniseconomie zijn intellectuele eigendomsrechten –auteursrecht, merk, model, octrooi – cruciaal. Zeker voor bedrijven die internationaal willen gaan, is een correcte bescherming nodig. Want intellectuele eigendomsrechten zijn beperkt in tijd en plaats.

Om bescherming in de hele Europese Unie mogelijk te maken, kan u via één indieningsprocedure bescherming krijgen voor uw merk, via een Uniemerk (EU trademark), of uw model via een Gemeenschapsmodel (registered community design). Met het Europese octrooi kan u een octrooi aanvragen bij de landen die zijn aangesloten bij de Europese Octrooi-organisatie. In de toekomst zal ook bescherming via het unitaire octrooi mogelijk worden. Daardoor zullen ondernemingen met één octrooi bescherming krijgen voor de hele Europese Unie, behalve Spanje.

Download hier de publicatie 'Het buitenland lonkt… maar intellectuele eigendom waakt!' of klik hier voor de wegwijzer intellectuele eigendomsrechten.

Het Europees Bureau voor de Intellectuele Eigendom (EUIPO) heeft een dienst gelanceerd om kmo’s in contact te brengen met die met dienstverleners van kosteloze juridische bijstand en advies rond intellectuele eigendom in de hele EU. Via dit project kunnen bedrijven gratis gepersonaliseerd advies en juridische bijstand op het vlak van intellectuele eigendom krijgen. Dien je aanvraag hier in

Meer weten over intellectuele eigendom? Stuur een mailtje naar Annemie Hautekiet, adviseur Enterprise Europ Network Vlaanderen, via annemie.hautekiet@vlaio.be