Intracommunautaire btw en fiscaliteit

BTW binnen de Europese Unie

GELD

De belasting op de toegevoegde waarde of btw is wellicht de meest gevoelige belasting in de Europese Unie. Al decennialang proberen de lidstaten het btw-stelsel te harmoniseren, maar dat bleek onbegonnen werk. Belastingen liggen gevoelig, omdat ze een rechtstreekse impact hebben op hun inwoners (koopgedrag- en kracht) en op de overheid zelf (inkomen). De inwoners van alle lidstaten spenderen hun geld nu eenmaal niet allemaal op dezelfde manier. Het hoog tarief varieert van 17 tot 27%, afhankelijk van de lidstaat. Daarnaast zijn ook het middel-, laag en nultarief verschillend. Ook de subcategorieën verschillen soms.Om het nog complexer te maken, zijn er enkele kleine gebieden, (eilanden en geïsoleerde bergdorpen, van de EU waar er geen btw betaald hoeft te worden. Daarom gaan zo veel mensen shoppen net over de grens of in een btw-vrij land.

DE BASIS

Om ervoor te zorgen dat de economie toch soepel blijft draaien, ondanks de diverse tarieven en systemen, hebben de Europese lidstaten een reeks regels afgesproken. Tot dusver lukt dit vrij aardig. Alle regels uitleggen is hier onmogelijk, maar dit zijn de basisprincipes:

Btw wordt enkel betaald op het einde van de ketting door de consument. Dus wanneer u als bedrijf een product verkoopt aan een bedrijf uit een andere lidstaat, dan hoeft u geen btw aan te rekenen op de factuur, maar u moet wel het btw-nummer checken in de VIES-databank. Verkoopt uw bedrijf aan een consument in een ander land, dan moet u zich daar inschrijven en btw aanrekenen volgens het tarief van dat land. Tenzij uw totale verkoop per jaar minder bedraagt dan de btw-drempel in het betrokken land; dat kan variëren van € 35.000 tot € 100.000.

Let op, er zijn uitzonderingen. Voor vervoermiddelen en producten met accijnzen zoals koffie, tabak en alcohol, gelden er speciale regels. Dan neemt u het beste contact op met ons. Daarnaast moet u ook oppassen als u bestelt op een buitenlandse website, aangezien zij werken volgens geautomatiseerde b2c-processen. Zij voorzien dus niet altijd de factuur die u wil op naam van uw onderneming.

Bij diensten is er nog een klein verschil voor wat betreft de btw. Als u diensten levert aan een bedrijf uit een andere lidstaat, moet u normaal geen btw aanrekenen. Uw klanten zullen dit betalen in hun land volgens het systeem van de verleggingsregeling. De btw die u zelf moest betalen, op goederen of diensten die u speciaal voor deze dienstverlening heeft gekocht, mag u nog wel in mindering brengen op uw aangifte. Wanneer u diensten levert aan consumenten, dan mag u de btw aanrekenen van uw land. Daarop zijn wel enkele uitzonderingen, zoals bepaalde mediagerelateerde diensten.

Hier vindt u meer informatie of contacteer Enterprise Europe Network.