Gymna vindt Zweedse zakenpartner via Enterprise Europe Network Vlaanderen

Sinds kort verdeelt Gymna, de grootste Belgische distributeur van apparatuur voor fysiotherapie en revalidatie, een innovatief toestel om te meten hoe beweeglijk gewrichten zijn. Dit apparaat, de EasyAngle, werd ontwikkeld door de Zweedse start-up Meloq. Die businesspartner vond Gymna via de Partnering Opportunities Database van het Enterprise Europe Network.

Samen met zijn zusterondernemingen Vitamed uit Gentbrugge en Barthels uit Hasselt verdeelt Gymna in België een breed en toonaangevend aanbod van medische hulpmiddelen voor fysiotherapie en revalidatie. Het bedrijf bestaat inmiddels 50 jaar en de groep telt 35 medewerkers. De hoofdzetel van Gymna is gevestigd in Bilzen, maar de onderneming heeft ook filialen in Gent en Zaventem.

Gymna - Easyangle toestelVoortdurend speuren naar nieuwigheden

De productmanagers van Gymna zoeken continu nieuwe, innovatieve en hoogwaardige producten, om hun assortiment verder uit te breiden en te verbeteren. Daarvoor maken ze onder meer gebruik van de Partnering Opportunities Database van het Enterprise Europe Network. Deze bevat duizenden concrete businessvoorstellen, van bedrijven overal ter wereld. Ze zijn verzameld door de ongeveer 800 partnerorganisaties uit het netwerk.

Wanneer Gymna een interessante aanbieding vindt, maakt de distributeur een ‘expression of interest’ aan. Zo kan hij met het buitenlandse bedrijf in contact komen. Dit leidde al meermaals tot onderhandelingen over samenwerking.

In contact met nieuwe Zweedse start-up

Midden 2017 kwam Gymna via de Partnering Opportunities Database in contact met Meloq uit het Zweedse Stockholm. Dit veelbelovende, startende bedrijf ontwikkelde een digitaal toestel, de EasyAngle, om te meten hoe beweeglijk gewrichten zijn. De onderneming zocht nu buitenlandse distributeurs voor haar innovatie.

Eddy Vanschoonbeek, accountmanager bij Enterprise Europe Network Vlaanderen, introduceerde het bedrijfsprofiel van Meloq bij Inge Allemeersch, productmanager bij Gymna. Zij was meteen gecharmeerd door het aangeboden toestel.

Eén meettoestel ter vervanging van drie

“Voor het objectief meten van de beweeglijkheid van gewrichten gebruikten medische professionals tot hiertoe drie instrumenten”, legt Inge uit. “Met de klassieke goniometer voor de gewrichten gaan ze bijvoorbeeld na hoe goed een knie plooit. Daarbij wordt de status voor en na een behandeling gemeten, zodat de geneeskundige en de patiënt duidelijk de geboekte vooruitgang zien. De inclinometer dient voor het meten van onder meer de hellingshoek of flexie van de rug. Met de rotatiemeter wordt dan weer onder andere nagegaan hoe ver iemand zijn hoofd naar links en naar rechts kan draaien.”

EasyAngle maakt al die metingen mogelijk met één toestel. “Bovendien kan je de meetresultaten onmiddellijk digitaal aflezen en houd je altijd een hand vrij. Dat is heel belangrijk om de patiënt te kunnen begeleiden of hem indien nodig te ondersteunen tijdens de meting.”

Van contact naar contract

De toenadering tussen Gymna en Meloq verliep gunstig. Intussen tekenden beide bedrijven dan ook een contract, en zijn de eerste meettoestellen in Bilzen gearriveerd. Gymna maakt nu werk van de marketing en verkoop, via Marie Verougstraete.

Marie Verougstraete van Gymna en Lars Franzén van Easyangle

Samen met het voltallige salesteam promoot zij de EasyAngle via de bedrijfswebsite, nieuwsbrieven, LinkedIn en Facebook, met demonstraties in de toonzalen van Gymna en tijdens de opendeurdagen van de distributeur. Ook de vertegenwoordigers krijgen het toestel mee, om het onderweg te demonstreren. Dat alles om het product zo breed mogelijk bekend te maken.

Het bedrijf verwacht veel van de EasyAngle. Revalidatie steunt immers sterk op evidence-based behandelingen, waarbij het objectiveren van behandelingsresultaten via exacte metingen belangrijk is. Het Zweedse meettoestel is daarvoor geknipt: het apparaat is wetenschappelijk onderbouwd, uitgebreid getest en bovendien betrouwbaarder, adequater en gebruiksvriendelijker dan ooit.

Zeer tevreden over ondersteuning

Beide dames van Gymna, Inge Allemeersch en Marie Verougstraete, zijn uiterst tevreden over de dienstverlening van Enterprise Europe Network Vlaanderen. De distributeur is er dan ook al jaren een klant bij.

Marie Verougstraete “Zonder de Partnering Opportunities Database hadden wij de EasyAngle wellicht nooit gekend. De meeste samenwerkingsvoorstellen uit de databank zijn ook goed uitgewerkt: to the point en verduidelijkt met afbeeldingen. Uiteraard zijn niet alle bedrijfsprofielen even interessant. Maar dan is het onze taak om de beste eruit te pikken en contact te leggen met de betrokken buitenlandse firma’s.” Accountmanagers als Eddy Vanschoonbeek helpen daar ook graag bij, door zelf voorstellen met veel potentieel uit de databank aan te reiken, zoals dat van Meloq.

“Als we via de database vernieuwende producten zoals de EasyAngle kunnen toevoegen aan ons gamma, draagt dit ongetwijfeld bij aan de positieve uitstraling en de verdere groei van ons bedrijf”, besluit Inge Allemeersch.

Zelf op zoek naar een internationale businesspartner?

Raadpleeg dan zeker ook de Partnering Opportunities Database op www.enterpriseeuropevlaanderen.be/vind-een-zakenpartner. Of neem contact op met: