Intellectuele eigendom

Is uw kennis beschermd ?

Newton slingerIn een kenniseconomie zijn intellectuele eigendomsrechten – auteursrecht, merk, model, octrooi – cruciaal. Zeker voor bedrijven die internationaal willen gaan, is een correcte bescherming nodig. Want intellectuele eigendomsrechten zijn beperkt in tijd en plaats.

Om bescherming in de hele Europese Unie mogelijk te maken, kan u via één indieningsprocedure bescherming krijgen voor uw merk, via een Uniemerk (EU trademark), of uw model via een Gemeenschapsmodel (registered community design). Met het Europese octrooi kan u een octrooi aanvragen bij de landen die zijn aangesloten bij de Europese Octrooi-organisatie. In de toekomst zal ook bescherming via het unitaire octrooi mogelijk worden. Daardoor zullen ondernemingen met één octrooi bescherming krijgen voor de hele Europese Unie, behalve Spanje.

Download hier de publicatie 'Het buitenland lonkt… maar intellectuele eigendom waakt!' of klik hier voor de wegwijzer intellectuele eigendomsrechten 2020.

De COVID-19 crisis slaat hard toe. Ook het Europees Bureau voor Intellectuele Eigendom (EUIPO) wil haar steentje bijdragen om kmo’s in deze moeilijke tijd te ondersteunen. Ze lanceerde een dienst om kmo’s in contact te brengen met dienstverleners van kosteloze juridische bijstand en advies rond intellectuele eigendom in de hele EU. Via dit project kunnen bedrijven gratis gepersonaliseerd advies en juridische bijstand op het vlak van intellectuele eigendom krijgen. Slechts de eerste 500 aanvragers kunnen hiervan gebruik maken: wees dus snel en dien je aanvraag hier in

Wanneer u meer informatie wenst, contacteer het Enterprise Europe Network.