LVP engineering & construction uit Temse ontvangt fase 2 subsidie via de EIC accelerator

  • 1 juli 2020

LVP Engineering & Constructions heeft al meer dan 40 jaar ervaring in de ontwikkeling en bouw van machines voor verschillende industrieën. Met klanten in de hele EU, van Finland tot Cyprus, heeft het ook over de grenzen al zijn strepen verdiend. Met het baanbrekende, innovatieve en unieke project Optainer neemt LVP het voortouw in een disruptieve en duurzame productontwikkeling binnen de agrifoodsector.

Het transport van heel wat voedingsmiddelen naar retailers gebeurt met thermisch geïsoleerde containers. Na elke levering wordt de container gereinigd omwille van strenge hygiënevoorwaarden, maar daar knelt het schoentje. De huidige reinigingsmethodes zijn arbeidsintensief, traag, duur en zwaar belastend voor het milieu. LVP ontwikkelde daarom een geautomatiseerd en modulair reinigingsstation onder de naam Optainer. Het wijdverspreide gebruik van Optainer-machines zal onder meer leiden tot deze voordelen:

•    Snelheid: containers wassen, spoelen en drogen duurt minder dan 2 minuten.
•    Kostprijs: een reinigingsbeurt kost ongeveer 50 cent per container.
•    Energieverbruik: de consumptie wordt verlaagd tot 1 kWh per container.
•    Waterverbruik: de innovatieve installatie vermindert het verbruik met 97%.
•    Rendement: door het gebruik van Optainer stijgt de productiviteit met 60%.

Hoe veelbelovend en innovatief het project initieel ook was, van productontwikkeling naar commercialisering is een grote stap. Het businessplan moet volledig goed zitten en er is voldoende startkapitaal nodig om het project definitief op de rails te krijgen. Om de eerste horde te nemen, deed LVP begin 2019 mee aan Fase 1 van het voormalige Horizon 2020 SME Instrument. Met succes: het bedrijf werd beloond met een Europese subsidie van 50.000 euro voor de verdere ontwikkeling van het Optainer-businessplan. Vanaf dan kreeg de kmo ook begeleiding van Enterprise Europe Network Vlaanderen – het begin van een productieve samenwerking.

Op aanraden van Enterprise Europe Network Vlaanderen, dat als accountmanager optreedt voor Vlaamse bedrijven, nam LVP in 2020 met succes deel aan EIC Accelerator – de opvolger van SME Instrument. , De EIC Accelerator is een programma van de Europese Commissie dat bedrijfsconcepten helpt omzetten in innovatieve en verkoopbare producten of diensten.