NextGenerationEU: Commissie klaar om tot 800 miljard euro te lenen voor de financiering van het herstel 

  • 15 april 2021

De Commissie heeft op 14 april 2021 stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat leningen in het kader van het tijdelijke herstelinstrument NextGenerationEU tegen de gunstigste voorwaarden voor de EU-lidstaten en hun burgers zullen worden gefinancierd. Middels een gediversifieerde financieringsstrategie zal de Commissie tot 2026 tot ongeveer 800 miljard EUR in lopende prijzen ophalen. Deze aanpak zal de Commissie in staat stellen de benodigde volumes op een soepele en efficiënte manier bijeen te brengen. Dit zal ook investeerders aantrekken naar Europa en de internationale rol van de euro versterken.

 

 

Leningen om het herstel te financieren

NextGenerationEU — de motor van de EU-respons op de coronapandemie — wordt gefinancierd met leningen op de kapitaalmarkten. We zullen tussen nu en eind 2026 tot ongeveer 800 miljard euro ophalen.

Jaarlijks zal ongeveer 150 miljard euro worden geleend. Hiermee wordt de EU een van de grootste emittenten in euro. Alle leningen zullen uiterlijk in 2058 worden terugbetaald.

Hoewel de Commissie eerder leningen heeft aangegaan om EU-lidstaten en derde landen te ondersteunen, vergden de volumes, frequentie en complexiteit van de NextGenerationEU-leningen een fundamenteel andere benadering van de kapitaalmarkten.

Met een gediversifieerde financieringsstrategie zal de Commissie op deze nieuwe financieringsbehoeften inspelen. Die strategie zal haar in staat stellen om alle nodige fondsen te mobiliseren tegen de gunstigste voorwaarden voor de EU-landen en hun burgers.

Lees hier het volledige persbericht.

Bron: IP/21/1703

Funding strategy for NextGenerationEU - Questions & Answers

Meer info over het herstelplan NextGenerationEU.