Nieuwe sectorgroep geeft sociale ondernemingen een internationaal podium

  • 1 september 2022

Sociale ondernemingen in de EU worstelen vaak om hun (internationale) groeiplannen waar te maken. Sinds begin 2022 bieden de Europese Commissie en Enterprise Europe Network hen daarvoor een springplank. De nieuwe sectorgroep voor ‘lokale en sociale economie’ maakt het sociale-economiebedrijven makkelijker om verder te groeien en ook internationaal impact te maken.

TIJD VOOR ACTIE
Met hun werkplan helpt de nieuwe sectorgroep sociale ondernemingen in de EU beter te ondernemen, verder te groeien en ook buitenlandse markten aan te boren. Daarvoor spitst de groep haar activiteiten toe op drie domeinen:

- Bijdragen aan een gunstig bedrijfsklimaat voor sociale ondernemingen
Denk aan: input leveren aan de Europese Commissie voor een specifiek juridisch, wettelijk en fiscaal kader

 

- Groeikansen bieden voor sociale start-ups en scale-ups
Denk aan: buitenlandse partners en financiering helpen binnenhalen

- De sociale economie en haar waardevolle resultaten in de kijker zetten
Denk aan: research delen en communicatie-initiatieven en opleidingen opzetten


Sociale ondernemingen bieden een meerwaarde voor mens, maatschappij en/of het milieu met hun producten of diensten, die vaak lokale wortels hebben. Gedreven door waarden als solidariteit en inclusie zetten ze steevast een maatschappelijk doel voorop. Winst investeren ze opnieuw in de onderneming om dat doel te behalen. Cijfers van de Europese Commissie (december 2021) tonen dat sociale ondernemingen een substantieel deel van de economie in de EU beslaan:

CIJFERS


CATALAANSE PIONIERS

De mosterd voor dit actieplan? Die haalde de Europese Commissie onder meer bij Acció, lid van het Catalaanse consortium van Enterprise Europe Network.

Paula Santarén Rodríguez, senior consultant International Social Economy bij Acció en de voorzitster van de sectorgroep, vertelt:

“Sinds 2016 ondersteunen wij sociale ondernemingen bij hun groei en internationalisering. Zij stuiten op dezelfde obstakels als andere kmo’s om hun groeiambities waar te maken, maar door hun sociale context zijn die soms net een tikkeltje uitdagender. Talent aantrekken en behouden, bijvoorbeeld, kan lastig zijn als je je richt op werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een banklening krijgen als winst maken niet je prioriteit is? Of de meerwaarde van je dienst of product aantonen in een concurrentiële markt? Zonder professionele begeleiding is het moeilijk om die hordes te nemen.” “Daarom werkten we samen met de Catalaanse overheid om sociale ondernemingen – volledig gratis – te helpen met hun marketing, financiering en medewerkers aan te trekken, te behouden en op te leiden. Met kantoren verspreid over de wereld hebben we bij Acció makkelijk toegang tot informatie over allerhande doelmarkten en opportuniteiten, en kunnen we hen zakenpartners en klanten aanreiken om hun internationale groei te versnellen.”

GEEN IMPACT ZONDER WINST

Ondanks de maatschappelijke en economische relevantie, blijven sociale ondernemingen – zoals maatwerkbedrijven en lokale diensteneconomiebedrijven – vaak onder de radar. Ook in Vlaanderen.

Ellen de Coster, consortiumleider Enterprise Europe Network Vlaanderen en ondervoorzitster van de sectorgroep: “De sociale economie in Vlaanderen is heel divers en biedt ruim 24.000 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een duurzame job. Veelal gaat de aandacht naar de gecreëerde werkgelegenheid. Maar sociale ondernemingen tonen ook opmerkelijk ondernemerschap en innovatie. En dat blijft vaak onderbelicht. Ook al is winst maken niet het hoofddoel, de organisaties hebben wél winst nodig om hun activiteiten uit te voeren en te groeien. Ze werken niet louter met subsidies

EXTRA ONDERSTEUNING DOOR ENTERPRISE EUROPE NETWORK

“De Europese Commissie benadrukt dat de sociale economie deel uitmaakt van ons economisch weefsel. Een niet te onderschatten, waardevol deel zelfs”, vertelt Ellen de Coster. “Met de nieuwe sectorgroep bieden we sociale ondernemingen, naast hun geijkte eigen netwerken, nu bijkomende ondersteuning en een netwerk dat zich uitstrekt over meer dan 60 landen.”

“Bovendien merken we dat steeds meer reguliere ondernemingen willen bijdragen aan maatschappelijke doelstellingen. We faciliteren dan ook graag samenwerkingen tussen sociale en reguliere ondernemingen, binnen én buiten de EU.”

“Sociale economie is de toekomst”, besluit Paula Santarén Rodríguez. “De sectorgroep van Enterprise Europe Network helpt sociale ondernemingen uit de schaduw te treden en een plek op te eisen in de internationale markt. Zo creëren ze meer werkgelegenheid, gaat hun maatschappelijke impact verder dan hun eigen landsgrenzen en maken ze uiteindelijk de wereld mooier. En wij zijn er om die prachtige doelen te helpen bereiken.”

OOK IMPACT MAKEN IN HET BUITENLAND MET UW SOCIALE ONDERNEMING?

Neem contact op met Ellen de Coster van Enterprise Europe Network via ellen.decoster@vlaio.be

 

Bron: Wereldwijs magazine FIT, september 2022