Openbare consultatie instantbetalingen

  • 5 mei 2021

Burgers en bedrijven in de EU verwachten handige, veilige en kostenefficiënte betalingsoplossingen om hun betalingen te doen, zowel in eigen land als in andere EU-landen. Technologie voor instantbetalingen is een krachtige tool om te zorgen voor betalingsoplossingen die aan deze verwachtingen voldoen. Momenteel zijn de meeste overmakingen pas de volgende werkdag beschikbaar op de rekening van de begunstigde, en soms zelfs nog later. Via instantovermakingen daarentegen kunnen middelen op de rekening van de begunstigde beschikbaar zijn in enkele seconden, 24 uur per dag, elke dag van het jaar, inclusief weekends en feestdagen. Dit biedt potentiële voordelen voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers.

Doel van de raadpleging is na te gaan welke problemen moeten worden aangepakt om marktspelers op het gebied van EU-betalingen te stimuleren om innovatieve, handige, veilige en kostenefficiënte pan-Europese betalingsoplossingen op basis van instantovermakingen aan te bieden. Tegelijk zou de raadpleging helpen na te gaan welke kenmerken en waarborgen ervoor kunnen zorgen dat gebruikers de voordelen van instantbetalingen ten volle kunnen benutten.

Deze openbare raadpleging is gericht tot een breed scala van belanghebbenden: betalingsdienstgebruikers (consumenten, zakelijke gebruikers en handelaren), betalingsdienstaanbieders en aanbieders van ondersteunende technische diensten, clearing- en afwikkelingsmechanismen, relevante overheidsinstanties, nationale regelgevers en andere - die allemaal een belangrijke rol spelen bij het waarborgen van een vlotte overgang naar goed functionerende en efficiënte pan-Europese instantbetalingsoplossingen.

U kunt meedoen aan deze openbare raadpleging door de onlinevragenlijst in te vullen voor 23 juni 2021.