Resortecs maakt furore in Europa met smeltbaar naaigaren

GARENDe missie van Resortecs is bijzonder ambitieus: de modesector duurzamer maken op globaal niveau. Maar de Oost-Vlaamse start-up, een geesteskind van industrieel ontwerper Cédric Vanhoeck, kan na amper 4 jaar al mooie adelbrieven voorleggen. Zo won het in 2020 de Europese prijs voor sociale innovatie én sleepte het een Seal of Excellence in de wacht binnen EIC Accelerator, het subsidieprogramma van de Europese Commissie voor beloftevolle kmo’s.

ECOLOGISCHE INSTEEK

De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Jaarlijks wordt zo’n 34 miljoen ton kleding afgedankt in de wereld. Minder dan 1% daarvan wordt gerecycleerd. “Je hoeft geen wiskundig genie te zijn om te berekenen welke impact dat heeft op onze planeet”, zegt Cédric Vanhoeck. “De afvalberg in de sector verkleinen, zou een absolute prioriteit moeten zijn van alle betrokken partijen.”

Waarom wordt zo weinig kleding hergebruikt?

Cédric Vanhoeck: “De meeste kledingstukken zijn multimateriaalproducten. Denk aan de voering in een jas of het label op een T-shirt. Dat heeft grote gevolgen: zodra er ook maar één rits, knoop of label aan je jeansbroek zit, is die niet zomaar recyclebaar. Alle onderdelen moeten dan worden gedemonteerd om toch een circulaire flow in gang te steken. Dat is een tijdrovende, manuele taak, waardoor de kosten niet opwegen tegen de baten. Ons doel is om dat demontageproces volledig te automatiseren.”

Hoe automatiseert Resortecs de opsplitsing van kledingstukken?

Cédric Vanhoeck: “Met garen dat smelt bij 195°C. Deze temperatuur is hoog genoeg om niet in de wasmachine te smelten en laag genoeg om de stof niet te beschadigen wanneer de kleding de oven ingaat. Het idee is dus eenvoudig: de draad die onder meer knopen en ritsen op hun plaats houdt vanzelf laten verdwijnen.”

PRIJZEN IN BINNEN- EN BUITENLAND

Die innovatie leverde veel lof op in de sector. Welke prijzen staan al op het palmares?

Cédric Vanhoeck: “In eigen land wonnen we de Textirama Foundation Award voor textielinnovaties. Van H&M kregen we dan weer de Global Change Award. Die awards gaven ons een echte boost, zowel door de geldprijs die eraan vasthangt als door de aandacht die we ermee krijgen. Die lijn trekken we door in Europa. Zo waren we eind 2020 een van de 3 laureaten in de Europese Competitie voor Sociale Innovatie.” Wat gaf de doorslag bij die Europese wedstrijd? Cédric Vanhoeck: “Het thema in 2020 was: mode opnieuw vormgeven. In een eerste fase dienden we als een van de 766 deelnemers een digitaal dossier in over onze oplossing en de mogelijke impact ervan. Daarna werden 30 halvefinalisten uitgenodigd voor een intensief opleidings- en coachingsprogramma, waarna een tiental geselecteerde bedrijven een pitch mochten voorbereiden. Samen met een Kroatisch en Roemeens bedrijf haalden we de eindmeet en mochten we elk 50.000 euro bijschrijven.”

OP ZOEK NAAR DE KERS OP DE TAART

Tegelijk waagde Resortecs zijn kans bij EIC Accelerator. Daar valt nóg meer te rapen.

Cédric Vanhoeck: “Inderdaad. Via dat subsidieprogramma kunnen kmo’s zowel subsidies als cofinanciering aanvragen voor een totaal van liefst 17 miljoen euro. Zo steunt de Europese Commissie de opschaling, commercialisering en internationalisering van disruptieve technologieën die door andere financieringskanalen als te risicovol worden beschouwd. Zelf dienden we een aanvraag voor 2,2 miljoen euro in: 1,2 miljoen euro subsidie en 1 miljoen euro als cofinanciering. Het gevolg van die aantrekkelijke formule is wel dat de concurrentie groot is.”

Wat is de grootste moeilijkheid om boven het maaiveld uit te steken?

Cédric Vanhoeck: “Je eigen verhaal bondig en krachtig verwoorden. Ten eerste is er het vaak complexe maatschappelijke probleem dat je verhelpt. Kan je dat bevattelijk maken voor een breed publiek? Daarnaast draait alles om impact: mocht je jouw oplossing internationaal kunnen schalen, wat zijn dan de meetbare resultaten? Kan je die twee vragen goed beantwoorden, dan heb je een sterk dossier. Een beetje ervaring met Europese dossiers is uiteraard ook welkom. Daarom was de hulp van Enterprise Europe Network Vlaanderen zo waardevol.”

TANDEM MET ENTERPRISE EUROPE NETWORK VLAANDEREN

Op welke manier bood Enterprise Europe Network Vlaanderen concreet begeleiding?

Cédric Vanhoeck: “Als keyaccountmanager voor Vlaamse deelnemers aan EIC Accelerator schakelden we hen in om onze projectaanvraag na te lezen. Zo kregen we uitgebreid advies over de haalbaarheid, mogelijke verbeterpunten en de verwoording van ons dossier. Eerlijk is eerlijk: die gratis begeleiding was doortastender dan die van sommige externe consultants waar we een beroep op deden.”

Uiteindelijk moest Resortecs genoegen nemen met een Seal of Excellence. Einde verhaal?

Cédric Vanhoeck: “Onze score van 13,6 volstond net niet om de gevraagde subsidie binnen te halen. Het slaagpercentage in deze ronde was amper 2%, omdat er massaal dossiers waren ingediend. Maar we houden de moed erin. Deze maand dienen we op basis van de ontvangen feedback voor de verschillende onderdelen een verbeterd dossier in. Als dat het gewenste resultaat oplevert, zijn we voorgoed vetrokken.”

HOGE AMBITIES

Waar ligt de ambitie?

Cédric Vanhoeck: “Ik hoop dat ons garen de standaard wordt in confectie en dat we snel een netwerk aan recyclageovens kunnen uitbouwen, zodat we de afvalberg aanzienlijk kunnen verkleinen. De eerste oven zal in Vlaanderen staan en treedt in werking tegen het einde van het jaar. Die zal 650 kg kleding per uur verwerken. Maar onze ambitie reikt verder: eerst willen we Europa veroveren, dan de rest van de wereld. Als dat goed verloopt, richten we ons op andere sectoren, zoals de meubelindustrie.”

ZELF EEN DOSSIER INDIENEN VOOR EIC ACCELERATOR? Neem contact op Magali Parent van Enterprise Europe Network Vlaanderen via 02 432 42 42 of magali.parent@vlaio.be.

Voeg een nieuwe reactie toe