S-Biomedic haalt European Innovation Council Fund binnen

  • 23 november 2021

In 2019 kwam S-Biomedic bij Magali Parent terecht met enkele vragen over het European Innovation Council (EIC)-programma. In 2021 haalden ze niet enkel een subsidie binnen van €1,3 miljoen, maar ontvingen ze ook een investering van €1 miljoen.

Wie zijn ze? En hoe zijn ze zo ver gekomen?

Magali Parent, Vlaams National Contact Point voor het EIC, legt ons uit hoe ze S-Biomedic heeft begeleid binnen het EIC-programma.

Eerst en vooral: S-Biomedic is een biotechbedrijf dat middelen ontwikkelt om huidaandoeningen te behandelen. In 2014 werd de start-up opgericht en vandaag worden al twee middelen geproduceerd. Zoals elke start-up had het bedrijf nood aan financiering, dus in 2019 contacteerden ze Magali om meer uitleg te krijgen over het EIC-programma.

Het EIC-programma geeft start-ups de mogelijkheid om subsidies en/of investeringen binnen te halen. Om die te krijgen moeten de start-ups een proposal schrijven en kunnen ze uitgenodigd worden om hun ideeën te pitchen voor een jury.

Magali Parent: Om Blended Finance binnen te halen was het in de eerste plaats zeer belangrijk om een uitstekende proposal te schrijven. Samen met enkele collega’s van Enterprise Europe Network las ik de proposal na, besprak ik die met S-Biomedic en hielp ik hen om die te verbeteren. Ondertussen hielpen andere collega’s met juridische en financiële vragen en stelden we S-Biomedic in contact met andere bedrijven die in hetzelfde schuitje zaten.

Magali Parent: Wanneer de proposal werd goedgekeurd, moest S-Biomedic haar businessplan pitchen voor een jury. Wij hielpen hen dan aan de hand van een trial pitch. Na hun pitch, stelden we vragen die de jury ook mogelijks zou gesteld hebben. Daarna  gaven we hen constructieve feedback. Dat ging dan over hoe ze zich moesten gedragen tijdens de presentatie tot hoe ze vlotter of beter konden antwoorden op een vraag. Zo waren ze volledig voorbereid.

Ook na het behalen van hun grant werden ze verder begeleid rond het equity component.

Mede dankzij het teamwerk binnen Enterprise Europe Network heeft S-Biomedic het EIC-programma met succes kunnen afronden.

Zit je zelf met vragen over het EIC-programma? Contacteer dan zeker Magali Parent via e-mail: magali.parent@vlaio.be.