Verruiming van de Brexitveerkrachtsubsidie!

 • 28 mei 2021

Er is tot € 50.000 subsidie mogelijk als je externe expertise inschakelt om de impact van de Brexit op jouw bedrijf te compenseren.

De Brexit en het feit dat het VK niet langer deel uitmaakt van de douane-unie heeft op veel bedrijven in Vlaanderen een impact. Een vermindering van omzet in het VK, langere transporttijden, douaneformaliteiten, … zijn maar een paar van de problemen waarmee je geconfronteerd kan worden als je met het VK handel doet. Word jij met deze problemen geconfronteerd en wil je externe expertise (zoals een studiebureau, marketingbureau …) inschakelen om op zoek te gaan naar alternatieve markten, nieuwe producten of diensten of – en dit is nieuw! – je bedrijfsvoering aan te passen om competitief te zijn op de Britse markt, dan kan je in aanmerking komen voor de Brexitveerkrachtsubsidie.

Overweeg je dus om externe expertise in te schakelen om:

 • te onderzoeken of bijvoorbeeld Polen voor jou een interessante nieuwe marktopportuniteit kan zijn?
 • om je administratieve en/of logistieke stromen naar en van het VK te analyseren en te optimaliseren?
 • advies te krijgen over de beste digitale marketingstrategie?
 • je logistieke keten volledig te laten doorlichten?
 • ...

en voldoe je aan volgende voorwaarden?

 • je bent getroffen (direct of indirect) door de Brexit
 • je hebt een vestiging in Vlaanderen
 • je voldoet aan de Europese kmo-definitie of oefent een vrij beroep uit
 • je hebt een aanvaardbare rechtsvorm en een aanvaardbare hoofdactiviteit en geen negatief vermogen op de indieningsdatum. Belangrijk om te vermelden is dat ook landen tuinbouw toegelaten sectoren zijn.
 • de projectbegroting is minimaal €20.000

Bekijk dan zeker of je niet in aanmerking komt voor deze Brexitveerkrachtsubsidie. Er is immers een budget beschikbaar van €14.000.000 om dergelijke projecten te ondersteunen.

Het is dus verplicht om een externe dienstverlener in te schakelen voor dit advies, maar ook je eigen kosten (personeelskosten van werknemers die rechtstreeks bij het project betrokken zijn + overhead) kan je optioneel opnemen in de subsidieaanvraag. Het aandeel van de eigen kosten kan echter niet groter zijn dan de kosten voor de externe dienstverlener. De minimale projectbegroting is €20.000. Het steunpercentage van de Brexitveerkrachtsubsidie bedraagt 50% met een maximum budget van €50.000 per kmo waarvan maximum €25.000 voor de externe dienstverlener en maximum €25.000 voor de eigen kosten.

Deze steun valt onder de de-minimis regeling. Dit wil zeggen dat je als onderneming niet meer dan €200.000 de-minimissteun over de laatste 3 belastingjaren ontvangen mag hebben. Gaat het project over een landbouwactiviteit dan geldt een maximum van €20.000. Let op! Hiervoor wordt niet naar de activiteit van de aanvrager gekeken, maar wel naar de inhoud van het project. Dien je bijvoorbeeld als sierteler een project in om een de administratieve procedures te laten doorlichten om deze te kunnen aanpassen aan de nieuwe douaneformaliteiten, dan geldt de gewone de-minimis regeling.

Wil je aftoetsen of je project in aanmerking komt voor de Brexitveerkrachtsubsidie of heb je andere vragen over de Brexit contacteer brexit@vlaio.be!