Webverkoop in het VK: nieuwe spelregels sinds de Brexit

  • 25 augustus 2021

 

Het afgelopen jaar kreeg e-commerce een enorme boost. Voor veel Europese consumenten is online winkelen immers een alledaagse bezigheid geworden, lokaal én internationaal. Slimme exporteurs surfen graag mee op deze golf. Zeker binnen de EU is grensoverschrijdende webverkoop rechttoe rechtaan. Maar wat met het VK, dat intussen een ‘derde land’ is? Om onderweg onaangename verrassingen te voorkomen, zetten we de belangrijkste spelregels op een rij voor b2c-verkoop.

 

 

BTW : DE 135-POND-REGEL

Goederen exporteren doet u zonder Belgische btw, maar importeren in het VK is sinds de Brexit mét Britse btw. Hoe dat precies verloopt, hangt af van de waarde van de zending (zonder verzekering, transport enz.). Bedraagt die meer of minder dan 135 Britse pond?

Minder dan 135 GBP

U bent als verkoper verantwoordelijk voor het innen van de Britse btw. Dat doet u op het moment van de verkoop. Daarna verstuurt u een bewijs mee met de zending en geeft u de btw aan via een Britse btw-aangifte. Met andere woorden: u heeft een Brits btw-nummer nodig – en al zeker als u een voorraad aanhoudt in het VK. Werkt u via een Online Marktplaats (OMP), dan is het platform de officiële verkoper en zal de beheerder ervan een Brits btw-nummer nodig hebben. Ga in ieder geval na of die de regels correct toepast en of er iets van u wordt verwacht.

Meer dan 135 GBP

De invoerder is officieel verantwoordelijk voor het heffen van de Britse btw. Dat betekent dat je Britse b2c-klant mogelijk invoerrechten en inklaringskosten op zijn bord krijgt. Wees hier altijd transparant over in uw webshop.

Opgelet! > de btw-regels hangen ook af van de plaats waarop uw goederen zich bevinden op het moment van de verkoop: binnen of buiten het VK.

SLOTSOM

Breng al deze elementen in rekening om uw huidige verkoopmodel en marges te evalueren. Een btw-aangifte aanvragen en voldoen aan de Britse btw-formaliteiten is immers niet gratis. Kan u bijvoorbeeld de extra kosten in uw verkoopprijs verrekenen?

Douaneformaliteiten: nood aan twee EORI-nummers

Naast uw Belgische EORI-nummer moet u ook een Brits EORI-nummer hebben. Voor alle goederen die u exporteert naar het VK, doet u immers een uitvoeraangifte en een invoeraangifte. In de praktijk zal het evenwel vaak de koerierdienst zijn die de rol van douanevertegenwoordiger invult voor u.

Producteisen

CE-markering vs. UKCA-markering Dit jaar geldt er nog een transitieperiode, maar vanaf 1 januari 2022 zal de Europese CE-markering geen officiële waarde meer hebben in het VK (behalve in Noord-Ierland dat tot de EU blijft behoren). Die rol wordt overgenomen door een nieuwe productmarkering, UK Conformity Assessed (UKCA). Een UKCA wordt verplicht voor alle producten waarvoor voorheen een CE-markering nodig was. Hou daarom eventuele afwijkingen in producteisen in de gaten.
 

WAT MET B2B-VERKOOP?

De Incoterms geven uitsluitsel over wie de inkoper is. Een voorbeeld: werkt u onder de Incoterm Delivered Duty Paid (DDP), dan organiseert u zelf het volledige transport mét verplichting tot fiscale en douaneregistratie in het VK. Of anders gezegd: u regelt de inklaring en betaalt de invoerheffingen.
 

e-commerce

 

MEER WETEN OVER E-COMMERCE IN EUROPA?

Neem contact op met Ilke Bliki op 02/504.88.21 of via ilke.bliki@fitagency.be.

 

 

Bron: Wereldwijs magazine Flanders Investment & Trade - augustus

3 TIPS VOOR E-COMMERCE NAAR HET VK

1. VERMIJD INVOERRECHTEN OP BASIS VAN OORSPRONG

Kan u aantonen dat uw product in de EU is gemaakt? Met de juiste douaneformulieren voor preferentiële oorsprong hoeft u geen invoerrechten te betalen. In het andere geval is de importeur verantwoordelijk voor eventuele invoerrechten.

2. CHECK GEREGELD DE NODIGE PRODUCTEISEN

Niet alleen een eventuele UKCA-markering, maar bijvoorbeeld ook fytosanitaire certificaten en accijnzen. Via de website brexitready.be vindt u alle nodige info terug voor uw bedrijf.

3. ZORG VOOR EEN DUIDELIJK RETOURPROCES

Zet met uw logistieke dienstverlener een proces met bijbehorende (web)formulieren op poten zodat uw Britse klant geen hinder ondervindt wanneer hij een product wil terugsturen. Hou er evenwel rekening mee dat dit extra douanekosten met zich mee kan brengen.